24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Aarden zonnepanelen

 

Voor een grotere veiligheid en om schade aan uw systeem te voorkomen is aarden zonnepanelen een goed idee. In principe moet elk geleidend materiaal op het dak geaard worden: van het frame van de zonnepaneel tot de profielen van de onderconstructie.

Voor het installeren van zonnepaneelsystemen is er eigenlijk maar een hard referentiepunt en dat is NEN1010. Deze verplicht installateurs te aarden zonnepanelen. De ISO, een installateurenkennisbank, adviseert het aarden zonnepanelen ook.

Aarden zonnepanelen biedt veiligheid voor installateurs die op het dak werken tijdens onderhoudswerkzaamheden. Op de PV-installatiematerialen kan namelijk spanning komen te staan die bij contact een schrok kan geven. Op de grond maakt dat niet zoveel uit, maar op het dak zorgt dat voor een gevaarlijke situatie.

Daarnaast beschermt een goede aarding het systeem bij blikseminslag. De onderdelen van de installatie worden met elkaar verbonden in een zogenaamd equipotentiaalnetwerk. Andere voorzieningen die getroffen kunnen worden om de schade van een blikseminslag te minimaliseren, zijn het verkleinen van de lusafstand tussen de modules en het binnenshuis werken met afgeschermde leidingen en overspanningsafleiders.

Een goed geaard systeem zou mogelijkerwijs ook branden kunnen voorkomen na oplevering. Dit zou alleen voor kunnen komen bij extreme overbelasting. Een normaal huishouden heeft dit zo goed als nooit.

Een bijkomstige werking van aarding is dat het de voltage van een systeem stabiliseert als het in normaal bedrijf is.