24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Bedrijven zonnepanelen

 

Een investering in zonnepanelen wordt voor bedrijven pas interessant als de verschillende fiscale aftrekposten voor zonnepanelen mee worden genomen. Daarnaast is er ook subsidie in de vorm van SDE+ of de Asbest eraf zonnepanelen erop-regeling.

Bedrijven zonnepanelen

 

Voor de meeste bedrijven is het installeren in zonnepanelen niet weggelegd. Dit heeft te maken met de terugverdientijd. Een gemiddeld bedrijf probeert elke investering binnen drie jaar afgeschreven te krijgen. Dat lukt bij zonnepanelen niet en dat komt door de lage prijs die betaald wordt voor stroom. De meeste bedrijven hoeven namelijk geen btw over hun stroom af te dragen. Vaak zijn het ook grootafnemers: tot 10.000 kWh wordt bij Nuon bijvoorbeeld 12 cent p/kWh betaald, maar vanaf 10.000 tot 50.000 kWh wordt er maar 5 cent p/kWh in rekening gebracht. Natuurlijk kan er met het plaatsen van veel panelen ook flink bespaard worden, maar om aan een omgerekende waarde van 5 cent p/kWh te komen heeft u heel wat jaren nodig.

bedrijven zonnepanelen

De vier fiscale aftrekposten die het voor bedrijven interessant maakt zonnepanelen te plaatsen zijn Energie Investerings Aftrek (EIA), de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De eerste drie van deze regelingen komen voort uit de Milieulijst, waarin de overheid 300 investeringen opnam waar het milieu daadwerkelijk profijt van heeft. De codes voor zonnepanelen op de lijst zijn F 6390 en C 6400. Een bedrijf dat gebruik maakt van de EIA, de MIA of Vamil mag de investering in zonnepanelen aftrekken van de fiscale winst. De winstbelasting wordt zo minder zwaar.

Wie gebruik maakt van de aftrekposten accepteert dat er in latere jaren minder af te schrijven valt. Er wordt echter wel een liquiditeit- en een rentevoordeel behaald van belastingen die naar de toekomst worden verschoven. Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld met de Vamil in jaren van veel winstbelasting de aftrekposten af te schrijven.

Het verschil tussen EIA, MIA, Vamil en KIA enerzijds en SDE+ en de Asbest eraf zonnepanelen erop-regeling anderzijds, is dat de tweede een gift vormt van de overheid die de aanvrager kan gebruiken om een deel van de investering te betalen. Dat heeft een voordeel ten aanzien van cash-flow van een bedrijf. Voor het kalenderjaar 2014 werd een recordaantal SDE+ aanvragen voor PV-projecten goedgekeurd. Tot eind maart 550 MW, en er moet nog 610 MW aan projecten uit de SDE+ beoordeeld worden.

Het mooie aan deze aftrekposten en regelingen is dat het bedrijven toestaat om te stapelen. Er mag zowel van alle aftrekposten gebruik gemaakt worden, als van SDE+ en de asbest eraf zonnepanelen erop-regeling. Op deze manier wordt voor de meeste investeerders een terugverdientijd van 8 jaar toch veilig gesteld.

          Vergelijk AEG zonnepanelen     Prijzen AEG zonnepanelen     Offerte AEG zonnepalenen