Slimme meter zonnepanelen discussie

Er is een discussie over slimme meter zonnepanelen opgelaaid in Belgie. Eigenaren van zonnepanelen worden geconfronteerd met meer onzekerheid over hoe ze zullen worden betaald. De netbeheerder van Vlaanderen is in beroep gegaan tegen een beslissing van het parlement van de regio in maart, die de eigenaren van residentiële PV-systemen in staat stelt te genieten van de voordelen van een netto-meetplan dat tarieven berekent op basis van het veronderstelde elektriciteitsverbruik.

De overeenkomst, die de Vlaamse autoriteit VREG zal aanspreken bij het Belgisch Grondwettelijk Hof, geeft eigenaren van particuliere PV-systemen de mogelijkheid om te blijven bij hun netto meting of over te schakelen naar een tarief op basis van het werkelijke energieverbruik berekend met behulp van slimme meters, een beweging die zou kunnen oplopen tot 40% voordeliger voor huizen met een hoog eigen verbruik, volgens een analyse gemaakt door middel van online simulaties op de website van de toezichthouder. Een slimme meter zonnepanelen zou daarmee dus in het belang zijn van de particulier.

Bram Claeys, voorzitter van de Vlaamse zonnevereniging PV-Vlaanderen, zei tegen pv magazine: “De sector van de hernieuwbare energie betreurt het dat dit de duidelijkheid voor de zonneconsument opnieuw vertraagt. Slimme meter zonnepanelen zal een wezenlijk effect hebben op de terigverdientijd. Het is een goede zaak dat eventuele wijzigingen pas in de volgende tariefperiode van kracht worden en dat er daarom feitelijk niets zal veranderen tot ten vroegste 2021. ”

De vereniging heeft de regering, het parlement en de toezichthouder opgeroepen om samen te werken aan een redelijke oplossing. “De belangrijkste taak is nu vooruit te kijken en een gezond systeem te ontwikkelen dat zich richt op flexibiliteit [en] maximale productie van hernieuwbare energie, en niet afhankelijk is van ondersteunende maatregelen van een overheid,” voegde Claeys eraan toe.

Verder onderzoek slimme meter zonnepanelen

De voorzitter van de vereniging zei in maart dat de 15-jarige termijn waarin eigenaren van woonsystemen hun beloningsmethode konden kiezen, zou worden berekend vanaf de datum van de netaansluiting van PV-arrays, waarbij de Vlaamse overheid overweegt een netto-meetplan te vervangen dat naar verwachting aan het eind zal aflopen. Volgend jaar moet een feed-in premie die de energieprijzen op de markt aanvult op basis van contracten voor verschil, er toch gaan komen “We hopen dat ze deze nieuwe veranderingen vóór [de] paasvakantie zullen aankondigen,” zei de PV-Vlaanderen-president destijds. Tot nu toe zijn geen wijzigingen in het systeem bevestigd.

Vlaanderen is het meest dynamische zonnegebied van België. Het grootste deel van hun aantallen werd vertegenwoordigd door daksystemen met een capaciteit niet groter dan 10 kW.België bereikte eind december 4,25 GW geïnstalleerde zonnecapaciteit. Per type waren 98% van de 526.000 zonnestelsels van het land residentiële arrays niet groter dan 10 kW. De gecombineerde capaciteit van kleinschalige zonne-energie vertegenwoordigt 64% van het Belgische totaal, terwijl het resterende aandeel voornamelijk afkomstig is van commerciële en particuliere installaties.

De beste zonnepanelen zijn straks 90% efficiënt

De beste zonnepanelen van tegenwoordig leveren zo’n 320 Wp. LG’s of Q-cells, bijvoorbeeld. De efficiëntie van zo’n paneel is rond de 20%. Speculatie over betere, goedkopere zonnepanelen zijn van alle tijden. NovaSolix hoopt koolstofnanobuisjes te gebruiken om een ​​groter deel van het elektromagnetische spectrum van de zon te vangen. Dat is een proces waarvan ze hopen dat het een 90% efficiënte zonnecel zal opleveren. Het paneel moet tegen een tiende van de kosten van moderne zonnemodules verkrijgbaar worden.

De technologie van NovaSolix is gebaseerd op een uitvinding uit de jaren ’60 – de rectificerende antenne (rectenna). RFID-tags vangen de radiogolven op die worden uitgezet door scanners en stroom zelf. NovaSolix streeft ernaar dat vermogen om te zetten met behulp van koolstofnanobuisjes. Deze zijn afgestemd op de volledige spectrumoutput van de zon: het is om een veel breder deel van de energie in onze omgeving te verzamelen.

NovaSolix is ​​niet de eerste die dit idee bedacht. Dr. Brian Willis, van de Universiteit van Connecticut, drong in 2013 aan op deze techniek. Toentertijd werd Willis als volgt geciteerd: commentaar op zonnerecten in het algemeen:

Ik vergelijk het met de tijd dat televisies voor ontvangst op konijnenoorantennes vertrouwden. Alles was een statische vervaging totdat je de antenne ronddraaide en de geest van een afbeelding zag. Daarna bleef je bewegen totdat het beeld duidelijker was. Dat is wat we zoeken, die geest van een afbeelding.”

NovaSolix zegt dat ze een proof of concept hebben laten zien aan derden, waarbij de beste zonnepanelen 43% efficiëntie hebben bereikt. Dat zou een 72-cel zonnemodule voorstellen in de buurt van 860 watt, met een 90% zonnecel die 1700 watt drijft.

CEO Rich Preston sprak over de uitdagingen van het inzamelen van geld in de zonne-energiesector. Het bedrijf is opzoek naar financiering in een vroeg stadium, zodat zij het eerste product kunnen produceren. Toen ik net klaar was met het lezen van Varand Sivaram’s Taming the Sun en hoorde hoe Sivaram zijn vaders Silicon Valley-bedrijf zag afvallen van de Chinese zonnerevolutie, wordt het duidelijker wat de uitdagingen zijn om in de stoel van Preston te zitten.

Maar verwacht niet dat deze harde realiteit zal versoepelen. Vorige week meldde Bloomberg dat Wind and Solar zo goed was geworden dat andere groene ideeën achterbleven. Jenny Chase zei dat de belangstelling van een investeerder in een vroeg stadium voor de beste zonnepanelen was “Omdat zonne-energie en wind zo goedkoop zijn, waarom zou u zich dan met iets anders bezig houden?”

De basismaterialen van het 90% efficient paneel zijn aluminium, koper, glas, nikkel en koolstof. De hardware kan worden vervaardigd op dezelfde productielijnen die flatscreen computers en tv’s maken. In feite denkt het bedrijf dat ze gebruikte productiehardware kunnen kopen en deze in de vroege stadia van groei kunnen inbouwen. De eerste productielijnen zouden $ 4,1 miljoen kunnen kosten en zouden in eerste instantie 45% efficiënte modules produceren.

De beste zonnepanelen ook in technologie verwerkt.

Onlangs publiceerde Lazard een rapport over de beste zonnepanelen waarin werd geprezen hoe nieuwe wind- en zonne-energie goedkoper te bouwen waren dan sommige reeds gebouwde kolen en gas fabrieken. De prachtige grafieken toonden een piek van de wind net onder de € 0,015/ kWh.

NovaSolix wil de meest concurrerende elektriciteit op aarde met een factor tien onderbieden. Het pad van NovaSolix naar de markt lijkt veel op de nieuwe zonnetechnologieën. De start in industrieën die een hoogrenderend product nodig hebben en kunnen omgaan met de hogere prijs terwijl het bedrijf schaalt. Satellieten en drones zijn twee stamgasten op deze lijst. Recenter zijn daar ook auto’s bij gekomen.

 

SunPower zonnepanelen neemt SolarWorld-activa over en lijdt niet onder importheffingen Trump

SunPower zonnepanelen is een van ‘s werelds grootste zonnepaneel producenten. Het heeft deze week aangekondigd dat het de acquisitie van bepaalde activa van SolarWorld heeft voltooid. De faciliteiten in Hillsboro en zijn personeelsbestand van meer dan 200 werknemers, varen nu onder de vlag van Sunpower.

De twee bedrijven zijn beide betrokken bij de Sectie 201-handelszaak die ertoe heeft geleid dat de Trump-regering in januari heffingen  op geïmporteerde zonnecellen en modules heeft opgelegd. Het besluit van het bedrijf om de Amerikaanse solar productie opnieuw op te zetten kwam na een aankondiging. Vanaf september zouden SunPower’s geïnterconnecteerde back-contact (IBC) zonnecellen en -modules worden uitgesloten van de bovengenoemde Sectie 201 importtarieven.

In oktober 2017 sprak SolarWorld van een “vierjarig hulpprogramma”. Verder zou het bedrijf “de ernstige schade […] aanpakken die de fabrikanten van zonnecellen en -modules in de VS wordt aangedaan, om ervoor te zorgen dat de VS zonne-energie blijft produceren”. De industrie als geheel, inclusief consumenten, blijft levensvatbaar en een wereldleider op het gebied van zonne-energie. “Dit argument werd al eerder in het jaar door de Solar Energy Industries Association (SEIA) neergesabeld en werd verder in diskrediet gebracht door de SEIA in zijn eigen land. Klachten werden ingediend bij het Amerikaanse International Trade Committee.

Uiteindelijk is het Amerikaanse dochterbedrijf SolarWorld in de Verenigde Staten gered door een overname door SunPower zonnepanelen. De stap in april werd aangekondigd als een “nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse productie van zonnepanelen”. SunPower zei destijds dat “SolarWorld de toonaangevende Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen is” en dat de acquisitie ernaar zal streven “de Amerikaanse hightech-productiesector nieuw leven in te blazen” door “nieuw kapitaal in de SolarWorld fabriek te steken en toonaangevende, uiterst efficiënte P-serie fabricage technologie voor zonnepanelen te introduceren. ”

“Deze overname is een belangrijke stap in het helpen hervormen van de productie van zonne-energie in Amerika”, aldus  Tom Werner. Hij is SunPower zonnepanelen CEO en voorzitter van de raad van bestuur . “Met een toegewijd en ervaren  Hillsboro-  personeelsbestand en onze geavanceerde P-serie fabricagetechnologie voor zonnepanelen, uitgevonden en geperfectioneerd in Silicon Valley, kunnen we high-performance Amerikaanse geassembleerde panelen verkopen om te voldoen aan onze sterke vraag vanuit de Amerikaanse markt.”

“SunPower’s overname van SolarWorld is een positief resultaat voor de Amerikaanse productie”, zegt John Smirnow, vice-president marktstrategie en algemeen raadsman van de Solar Energy Industries Association (SEIA). “SunPower is al een lange tijd leider voor zowel SEIA als de PV-industrie en wij ondersteunen de productiecapaciteit die deze deal zal opleveren.” SunPower P-serie opleveringen vanuit de fabriek in Hillsboro zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 beginnen.

De aankondiging komt veertien dagen nadat het kantoor van de handelsvertegenwoordiger van de VS bij het federale register een beslissing had ingediend dat bepaalde geïnterconnecteerde back-contact (IBC) zonnecellen en -modules zouden worden uitgesloten van de Sectie 201-zonetarieven. Als gevolg hiervan zouden SunPower’s eigen IBC-zonnecellen en -modules worden uitgesloten.

“Met de beslissing van vandaag dat de zeer verschillende IBC-cellen en -modules van SunPower van de heffingen zijn uitgesloten, kunnen we de op een nieuwe voet verder”, aldus Tom Werner.

“SunPower kan nu onze middelen volledig richten op het leveren van de beste PV-energieoplossingen aan onze klanten, de volgende golf van zonnetechnologie ontwikkelen door middel van Amerikaans onderzoek en ontwikkeling en investeren in de Amerikaanse productie van zonne-energie. Dit zal het leiderschap van de Amerikaanse PV-technologie ondersteunen en Amerikaanse banen behouden. Hierom gaan we door met onze geplande acquisitie van de productiefaciliteit van SolarWorld en we verwachten dat de transactie vóór het einde van het kwartaal zal worden afgerond.

Waar SunPower zonnepanelen staat

“De 33 jaar van technologische innovatie en de leiding van zonne-energie van SunPower zonnepanelen zijn een integraal onderdeel van het verhaal rond de energie-transitie in Amerika. We waarderen de grondige herziening en overweging van de regering over deze kwestie en geloven dat deze uitkomst gemeenschappelijke doelstellingen van technologische innovatie, economische welvaart, energie-onafhankelijkheid en de concurrentiepositie van de VS op de wereldmarkt versterkt. ”

“Met betrekking tot het recente vonnis, waren we blij om het te zien en hopen dat er meer uitsluitingen worden verleend in de nabije toekomst,” voegde SEIA’s John Smirnow toe. “Aanvullende uitsluitingen zouden Amerikaanse bedrijven toegang geven tot producten die nu of in de nabije toekomst niet gemakkelijk of adequaat verkrijgbaar zijn bij Amerikaanse fabrikanten.”

 

SMA introduceert omvormer oplossing

SMA komt met een reeks nieuwe producten en oplossingen in alle marktsegmenten. Daaronder vallen particuliere, commerciële, utilitteit en opslag. SMA Amerika heeft daarmee genoeg te bieden op de Solar Power International in Californië. De beurs vond plaats van 24-27 september in 2018.

“Van nieuwe residentiële, commerciële en utiliteitsoplossingen tot aanhoudende groei in service en O & M-aanbiedingen – dit was een vlaggenschip voor SMA America,” zei John Susa, executive vice-president voor SMA Amerika. “We kijken er naar uit om contact te leggen met partners en klanten en meer te vertellen over enkele van onze geavanceerde, aankomende inspanningen op het gebied van zonne-energie en opslag.”

SMA is dit jaar prominent aanwezig bij SPI. Eerst neemt het bedrijf deel aan de Smart Energy Microgrid Marketplace, met stand nummer 4038. Hierop is de Sunny Boy Storage-US-oplossing voor residentiële toepassingen. Die is nu beschikbaar voor verzending. SMA-experts zijn ook aanwezig bij de stand van Smart Energy om AC- en DC-gekoppelde oplossingen voor opslag van nutsvoorzieningen te bespreken. Daarnaast zal SMA een openluchtcabine op de Grand Plaza hosten om een ​​aantal andere oplossingen voor de particuliere, commerciële, utiliteits- en O & M-markten te benadrukken.

Onder de nieuwste commerciële oplossingen van SMA zijn twee nieuwe energie-klassen van Sunny Tripower CORE1, geüpgrade met de nieuwste veiligheidstechnologieën en mogelijk gemaakt door ennexOS, het bekroonde platform voor sectoroverschrijdend energiebeheer. De Sunny Tripower CORE1 wordt verder verbeterd in combinatie met het TS4-RF-uitbreidingsmodule-niveau-apparaat, dat werkt op het standaard Sunspec shutdown-signaal van de branche en een betrouwbare, kosteneffectieve oplossing biedt om te voldoen aan de 2017 NEC-module niveau snelle shutdown-eisen in commerciële daksystemen.

SMA heeft dit jaar grote vooruitgang geboekt in haar aanbod aan utility-oplossingen, met de recente onthulling van de Sunny Highpower PEAK3 voor gedistribueerde productie en projecten op grote schaal. De Sunny Highpower PEAK3 is een ideale oplossing voor flexibiliteit, eenvoud en prestaties voor grootschalige zonne-energieprojecten. Eerder dit jaar introduceerde het bedrijf ook het Utility Power Rack 5000/5500, een zeer geïntegreerde, kant-en-klare oplossing die tot 40% integratiekostenbesparingen biedt ten opzichte van alternatieve oplossingen. En tot slot biedt de Sunny Central UP-familie van omvormers, die binnenkort beschikbaar is voor bestelling, vier nieuwe vermogensklassen voor efficiënter ontwerp, lagere kosten en hogere prestaties bij hulpprogramma’s.

Deelnemers krijgen de gelegenheid om de nieuwste verbeteringen te zien aan de Power + woonoplossing van het bedrijf, inclusief geavanceerde AFCI-functionaliteit, compatibiliteit met het snelle uitschakelsignaal van de Sunspec en opties voor het integreren van een meter voor opbrengstkwaliteit en een mobiele modem.

Service en O & M blijven een sleutelrol spelen in de activiteiten van SMA. SMA OPTIM levert fabrieksbreed, multi-leverancier O & M voor alle technologieën. SMA OPTIM is ook uitgebreid met storage-O & M en aanvullende services, zoals luchtfoto-thermografie, die, in combinatie met expert data-analyse, een zeer effectieve, kostenefficiënte manier is om PV-installaties te bewaken en te inspecteren.

Op Solar Power International met SMA

Tot slot host het bedrijf op donderdag 27 september van 08.30 uur tot 12.30 uur een Utility-Scale PV & Storage Forum in het Anaheim Hilton naast het Anaheim Convention Center. De onderwerpen omvatten uitdagingen voor de netinterconnectie en een discussie rond gecentraliseerde en modulaire plantarchitecturen. Opslag zal ook worden besproken met experts die zich presenteren in AC- en DC-gekoppelde use-cases. Een herdrukkende sessie zal het evenement afsluiten, met specialisten die voorbeelden geven van herstelopties voor het opnieuw bekrachtigen van slecht presterende PV-assets. Belanghebbenden kunnen zich online voor het forum aanmelden.

 

JA Solar zonnepanelen levert aan Bangladesh

JA Solar zonnepanelen heeft modules geleverd aan de eerste grootschalige zonne-energiecentrale van Bangladesh (28 MW). Deze werd in september 2018 met het elektriciteitsnet verbonden. Hiermee is JA Solar zonnepanelen de eerste grote leverancier van een zonne-energie park in Bangladesh. Of de panelen tegen een lagere prijs zijn verkocht is niet bekend.

Met de Ja Solar zonnepanelen worden 20.000 huishoudens van elektra voorzien. Bangladesh is een geschikt land voor zonn-energie, door de grote hoeveelheid zonne-instraling en zonne-intensiteit in die regio. JA Solar zonnepanelen is direct ook sponsor geworden van een lokaal tennisteam. Hiermee toont het bedrijf de maatschappelijke betrokkenheid die men kan verwachten van de gigant.

JA Solar zonnepanelen is lid van de ‘Silicon Module Super League’ (SMSL). Het bedrijf heeft ook al modules geleverd aan de eerste grootschalige zonne-energiecentrale van Laos (20 MW), die in september 2017 met het elektriciteitsnet werd verbonden. JA Solar ontpopt zich daarmee als een belangrijk bedrijf voor het ontwikkelen van zonne-energie in deze landen met een laag modaal inkomen.

De regering van Bangladesh heeft plannen om tegen 2021 2.000 MW elektriciteit via zonne-energie te produceren in het kader van haar nieuwe energieplan. JA Solar zei dat het project werd gebouwd door Technaf Solartech Energy Limited (TSEL). Dit is een dochteronderneming van Joules Power. Het stelde langdurige betrouwbaarheid van de module vanwege het warme en vochtige klimaat in het voorruitzicht. En met de zoute en alkalische grond en zoutsproeikorrosie, zijn er winddrukproblemen binnen de1 km van de kust dat het zonne-park staat.

In de jaarlijkse 2018 ‘PV Module Reliability Scorecard’-tests van DNV GL was JA Solar een’ Top Performer ‘in de Thermal Cycling (TC) -test met zijn JAM6 (K) (ZEP) -60-xxx / PR-module en de dynamische mechanische belasting (DML) test met zijn JAM6 (K) (ZEP) -60-xxx / PR en AP72S01-xxx / SC-modules. In de PID-test had JA Solar twee modules beoordeeld als Top Performer, de JAM6 (K) (ZEP) -60-xxx / PR en de JAM60S02-xxx / PR-module.

Wij zijn een groot fan van JA Solar zonnepanelen en plaatsen ze al ongeveer 4 jaar. Het was het eerste betaalbare hoogrendementsmodule dat we aanboden. De 285 Wp, we weten het nog goed. Toen waren de meeste zonnepanelen nog maar 270 Wp.

JA Solar zonnepanelen in Nederland

Echt een koploper is JA Solar zonnepanelen niet meer te noemen. Eerder een betrouwbare basiskeuze. De beschikbaarheid is de afgelopen paar jaar wel wat teruggezakt. We doen nu in plaats van JA Solar veel meer met Trina Solar of Longi. Dat is ook een geschikte keus.

Voor informatie over wat een zonnepaneelinstallatie u zou kosten, verzoek ik u onze prijsindicatie-tool te bezoeken op Mijnzonnepaneelofferte.nl.

EU Commissie importheffing zonnepanelen wordt beëindigt voor Chinese import van zonne-energie

De importheffing zonnepanelen is verleden tijd. Bij Triplesol geloven we in hoogwaardige producten. Lang en goed functioneren van onze installaties is zeer belangrijk voor ons. Gelukkig is de markt behoorlijk opgevoed de afgelopen paar jaar. Was deze eerst nog zeer prijsgedreven, nu ligt de nadruk op kwaliteit. Triplesol heeft zich in dit klimaat goed kunnen ontplooien. De markt zal echter behoorlijk op tilt raken, nu de importheffing zonnepanelen verdwijnt. Met deze maatregel eindigt het protectionisme van de Europese zonnepanelenmarkt door de Europese Commissie. De kwakkelende Chinese fabrikanten zullen weer blootgesteld worden aan de lage prijzen die door hun Chinese evenknieën worden gevraagd. Het zal onmiskenbaar de dood betekenen voor elke Europese fabrikant die niet al maatregelen heeft getroffen.

In een onverwacht vroege aankondiging heeft de Europese Commissie besloten op 3 september om middernacht de importheffing zonnepanelen van de EU met betrekking tot PV-zonnecellen en -modules uit China te beëindigen. Hoewel de EU Prosun niet blij zal zijn met het nieuws, zal de meerderheid van de wereldwijde industrie deze stap toejuichen.

In een op 31-8 afgegeven verklaring heeft de Europese Commissie gezegd dat het de importheffing zonnepanelen van de EU die zijn opgelegd aan zonnepanelen en modules uit China sinds 2013 zal beëindigen. Als zodanig zouden importheffing zonnepanelen maatregelen officieel aflopen om middernacht op 3 september.

“Na rekening te hebben gehouden met de behoeften van producenten die zonnepanelen gebruiken of importeren, heeft de Commissie besloten dat het in het belang van de EU als geheel was om de maatregelen te laten vervallen. Dit besluit houdt ook rekening met de nieuwe hernieuwbare-energiedoelstellingen van de EU”, zei het in de verklaring.

De MIP-onderneming is in december 2013 van kracht geworden voor een periode van drie jaar. Het omvatte minimuminvoerprijzen en invoervolumes voor de Chinese invoer van kristallijne zonnecellen en modules. De overeenkomst werd onderhandeld als een compromis tussen de EU en China en trad in werking in plaats van antidumping- en antisubsidierechten.

In het najaar van 2015 heeft de EU Prosun verzocht om een ​​eerste onderzoek bij het vervallen van de verbintenis bij de Europese Commissie. Het leidde tot de verlenging ervan in maart van 18 maanden.

In de verklaring van vandaag schreef de commissie: “In haar besluit van maart 2017 streefde de Commissie naar een evenwicht tussen de belangen van gebruikers, importeurs en EU-producenten van zonnepanelen. De Commissie wilde er ook voor zorgen dat EU-consumenten panelen konden kopen tegen prijzen die dicht bij het wereldmarktniveau lagen.

“Na overleg met de lidstaten heeft de Commissie – bij wijze van uitzondering – besloten de maatregelen 18 maanden te verlengen als compromis tussen de concurrerende belangen. Het niveau van de maatregelen is in de loop van de tijd geleidelijk afgenomen om de prijzen van de invoer in de EU geleidelijk in overeenstemming te brengen met de wereldmarktprijzen. ”

Het vervolgde: “De Commissie merkte op dat de marktsituatie niet zodanig is gewijzigd dat dit een verdere verlenging van de maatregelen nu voorbij de geplande 18 maanden rechtvaardigt. Daarom heeft het het verzoek van de EU-bedrijfstak om een ​​nieuw onderzoek bij het vervallen van de maatregelen afgewezen.” Hoewel de EU Prosun niet blij zal zijn met het nieuws, zal de meerderheid van de wereldwijde industrie deze stap toejuichen.

Importheffing zonnepanelen

Toen eind vorige maand duidelijk werd dat de importheffing zonnepanelen waarschijnlijk zou worden verwijderd, maakte dat iets los. James Watson, CEO van SolarPower Europe, aan pv magazine: “SolarPower Europe heeft hard gevochten voor het verwijderen van deze taken. We zien ze als een belangrijke belemmering voor de groei van zonne-energie in Europa. We zijn blij dat de Commissie haar plan om de maatregelen op 3 september uit te voeren zal volgen. Tegelijkertijd zullen we een sterk industriebeleid moeten voeren dat is opgezet om de productie van zonne-energie in Europa te laten groeien. ”

Ondertussen zei het in Taiwan gevestigde TrendForce in juli dat als de MIP afloopt, Vietnamese en Thaise leveranciers het gat zullen opvullen dat de Chinese exporteurs achterlaten op de Indiase markt. Die Chinezen zullen zich opnieuw concentreren op de EU-markt. In dit scenario zou de concurrentie worden geïntensiveerd, zo werd gezegd. De moduleprijzen worden verlaagd en de groei van niet-gesubsidieerde PV-projecten wordt mogelijk weer gestimuleerd.

Zonnepanelen schoonmaken doet u zo!

Zonnepanelen schoonmaken is een onderwerp waar wij vaak over worden gevraagd. Zonnepanelen zijn een relatief nieuw fenomeen op woonhuizen. Daarom weten niet veel mensen hoe hun zonnepanelen correct gereinigd moeten worden. Op zonnepanelen zit een nano-coating. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen over het algemeen vrij zelfreinigend zijn. Bij natuurlijke neerslag spoelt het opgehoopte stof en vuil meestal er gewoon af. Als uw zonnepanelen echter onder een lage hoek staan gaat dit wellicht minder goed. Ook als u in een drukke, droge of stoffige omgeving woont, hebt u er last van. Zelfs aan zee, moet u af en toe uw zonnepanelen reinigen. Ze kunnen dan het maximale vermogen blijven genereren. Stof, vogels, bladeren en zeezoutresiduen kunnen allemaal de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen produceren verminderen. De levensduur van uw zonnepanelen wordt door deze sedimenten ook verkort.

Waarom zou u uw zonnepanelen schoonmaken?

Vuile zonnepanelen verminderen de hoeveelheid zonlicht die wordt geabsorbeerd door het paneel. Hierdoor wordt de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel lager. Verder zijn zonnepanelen een product van elektrische technologie. Ze moeten worden onderhouden om ze nog jarenlang in goede staat te houden.

Hoe vaak moet u uw zonnepanelen reinigen?

Wij bij Triplesol bevelen aan zonnepanelen om het jaar schoon te maken. De beste momenten voor zonnepanelen schoonmaken is in de vroege lente en late herfst. Huizen in gebieden met bouw en / of regionale / landbouwgebieden moeten hun panelen vaker reinigen. Als je in een relatief vochtig gebied woont waar het regelmatig regent, mogen periodes tussen schoonmaken langer duren. Ze zijn zelfs helemaal onnodig zijn. Op het oog en via de monitoring kunt u goed zien of het nodig is. Laat uw panelen inspecteren door een gerenommeerde installateur voordat u uw panelen schoonmaakt.

Wanneer moet u zonnepanelen reinigen?

Reinig uw zonnepanelen op een bewolkte dag. De beste tijd is in de vroege ochtend of de avond in de koelere maanden. Dit beschermt u niet alleen tegen schade door de zon, maar het houdt ook alle reinigingsproducten tegen die te snel op de zonnepanelen drogen, waardoor er extra vet of resten achterblijven.

Wie kan zonnepanelen schoonmaken?

Elke niet-gehandicapte persoon kan zijn eigen zonnepanelen reinigen, zolang ze dit vanaf de grond doen, of professionele kennis hebben over het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden op het dak. Als dit niet mogelijk is, moet u een goede glazenwasser inhuren met de juiste veiligheids- en apparatuurtraining.

Hoeveel kost het om zonnepanelen schoon te maken?

Volgens sommigen moet het schoonmaken van zonnepanelen tussen de € 8- € 10 per zonnepaneel kosten om te reinigen. Dat betekent dat de jaarlijkse reiniging van een gemiddeld 2000 Wp PV-systeem met 7 panelen ongeveer € 56,- kost. Dat is afhankelijk van uw locatie en glazenwasser.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Als u de zonnepanelen veilig van de grond kunt bereiken, kunt u ze zelf schoonmaken. Volgens Triplesol hebt u een zachte zemelen doek van goede kwaliteit nodig en wat osmose water. Gebruik een slang met een geschikt mondstuk dat de waterstroom naar de bovenkant van uw panelen leidt.

3 stappen om zonnepanelen te reinigen

  1. Triplesol adviseert voordat u reinigingswerkzaamheden op uw zonnepanelen uitvoert, dat u eerst met ons contact opneemt.
  2. Zet altijd, bij elke werkzaamheid aan de panelen, eerst de automaat in de meterkast om.
  3. Als dit gebeurd is, borstel dan alle losse stof en vuil uit de panelen.

Wat U NIET moet doen bij het reinigen van zonnepanelen

  1. Gebruik geen schurende producten, reinigingsmiddelen of poeders om uw zonnepanelen schoon te maken. Deze kunnen krassen op het glas veroorzaken en resten achterlaten.
  2. Hard water (rijk aan mineralen) kan afzettingen achterlaten wanneer het opdroogt.
  3. Spuit alleen direct water op het bovenste oppervlak van uw panelen. Doe dat niet op de achterkant van de panelen of in de openingen tussen de panelen en het dak.
  4. Was zonnepanelen niet als ze warm zijn – de plotselinge temperatuurverandering van koud water verhoogt het risico van barsten in het glas.

Wilt u toch het schoonmaken van uw zonnepanelen uitbesteden? Vraagt u dan direct bij ons een offerte aan!

SunPower ontslaat 150-250 werknemers

SunPower is nog altijd een fabrikant waar we veelvuldig naar gevraagd worden. Het Amerikaanse bedrijf heeft de reputatie de beste zonnepanelen ter wereld te maken. Het bedrijf biedt lange garanties voor de panelen, die inmiddels ook in Mexico worden gemaakt. Over Sunpower zeggen wij altijd hetzelfde: dit bedrijf heeft geen perspectief. Deze week kondigde het bedrijf een nieuwe ontslagronde aan.

De afgelopen jaren waren niet geweldig voor SunPower. Het bedrijf heeft verschillende reorganisaties achter de rug, omdat het probeert het ongrijpbare doel van winstgevendheid te bereiken. De nieuwste reorganisatie in het bedrijf is de volgende grote aderlating. Ongeveer 3% van het wereldwijde personeelsbestand gaat daarmee verloren. Het zou volgens het bedrijf gaan om een teveel aan kantoorpersoneel. Ruwweg 3% van de SunPower werknemers, verliest zijn baan.

Op de typische SunPower manier zijn de details over deze ingreep vaag en beperkt. Een deel van deze werknemers wordt geacht te vertrekken als onderdeel van een vrijwillig vertrekprogramma. De vestigingen waar de medewerkers van zouden moeten vertrekken, is door het bedrijf niet gespecificeerd. Het zou gaan om personeel dat niet verbonden is aan het productieproces van de panelen zelf.

Als gevolg van de ontslagronde verwacht  SunPower in de eerste helft van 2018 $ 20 tot $ 30 miljoen bij te kunnen schrijven op de balans. Dit is een druppel op de gloeiende plaat vanwege de verliezen van het bedrijf, waarbij het bedrijf alleen al in het vierde kwartaal van 2017 $ 750 miljoen verloor. Het is daarmee de vraag hoe lang het zal duren tot een vergelijkbare aankondiging zal komen voor nog zittend personeel. En als men iets verder voorruit denkt, voor het gehele personeelsbestand.

SunPower zegt dat President de schuldige is

Het bedrijf geeft de schuld aan “de bekende kortetermijnimpact van Trump’s importheffingen”. Elk kwartaal verloor het bedrijf al geld; zelfs nog voor de importheffingen van kracht waren. De belofte van SunPower om “duurzame winstgevendheid” te realiseren in de tweede helft van de vorige eeuw, heeft het nog bij lange na niet ingewilligd. Het is de vraag hoe lang aandeelhouders dit bedrijf nog kunnen steunen, ondanks de prachtige technologie dat ze voortbrengen.

Salderen nieuws: salderen gaat een jaar door

Iedereen wacht in spanning op salderen nieuws. Een ongemakkelijke spanning. Ook hier wordt wel eens op de agenda gekeken op kantoor van Triplesol.  Vanaf 2020 zou het overheidsbeleid veranderen. Salderen werd in de ban gedaan, en daar kwam een terugleversubsidie voor terug. Eerder dit jaar berichtte Minister Wiebes hier al over aan de Tweede Kamer in een brief. Hierin werden de lijnen uitgezet van wat er verwacht moest worden.  Ik heb hier eerder over geschreven. Ik zet alles weer even op een rijtje.

Salderen nu

Salderen nu is een systeem waarbij elke kWh die op wordt gewekt twee kanten op kan gaan. Het wordt à la minuut verbruikt, of het gaat terug het net op. De verhouding tussen deze twee bestemmingen is ongeveer 25%/75%, respectievelijk. De 75% die je teruglevert ruil je om tegen elektriciteit die je later weer verbruikt. Stel dat in die 75% ook een deel buiten het eigen verbruik zit, dan krijg je daar van de netbeheerder een verlaagd tarrief voor. Dit is de reden  dat de meeste mensen in Nederland een systeem nemen dat geënt is op hun eigen verbruik, maar niet meer.

Vanaf 2021 (blijkt nu), komt er een standaard terugleversubsidie voor de 75% die je teruglevert aan het net. Voor alle teruggeleverde elektriciteit wordt een lager tarief betaalt dan de 1:1 vergoeding die je nu met salderen hebt. De terugverdientijd van een zonnepaneelinstallatie zal daarmee omhoog gaan. Wiebes schreef in zijn brief dat een gemiddeld systeem binnen 7 jaar terugverdient moet zijn. De hoop is dat mensen op den duur gaan kiezen voor kleinere thuisaccu’s, waarmee de 75% die ze terugleveren voor een deel kan worden opgeslagen. Uiteraard is dit een erg prijselastisch onderwerp. Het parool van de overheid luidt daarom: stapsgewijs afbouwen van stimulering, zodat het uiteindelijk geen overheidssteun nodig heeft.

Salderen nieuws

Niet geheel onverwacht, blijkt het schetsten en inregelen van dit project een behoorlijk lastig karwei, meldde Wiebes de Kamer afgelopen woensdag. Hij memoreerde geen vertrouwen te hebben dat de koerswissel voor 2020 gerealiseerd zou zijn. Hieraan kleven een aantal voordelen. De belangrijkste is dat huidige zonnepaneel bezitters een jaar langer tegen het gunstigere tarief kunnen terugleveren. Mensen die nu al zonnepanelen hebben profiteren van dit versneld terugverdienen. Nieuwe zonnepaneel bezitters schaven iets van die 7 jaar af, die ze al langere tijd is voorgehouden om teleurstelling te voorkomen. Een jaar langer salderen is ook gunstig voor de staatskas voor dit jaar, want salderen is iets goedkoper dan de start van het nieuwe terugleversubsidie traject, volgens de Rekenkamer.

Rekenvoorbeeld salderen nieuws

Stel men heeft een verbruik van 4000 kWh, en neemt een systeem van 5000 kWh. Als het verbruik hetzelfde blijft wordt er dus een surplus teruggestuurd het net op, naar de elektriciteitsmaatschappij. Ongeveer 1000 kWh van de opgewekte elektriciteit wordt op moment dat het binnenkomt verbruikt. 3000 kWh wordt gesaldeerd. De 1000 kWh reken ik tegen een tarief van marktwaarde: wat u ervoor zou betalen als u het in zou kopen. De 3000 kWh wordt volgens de wet salderen verrekend tegen het verbruik dat op een ander moment plaatsvindt. Wij gaan voor deze berekening uit van een kWh prijs van € 0,20. Elektriciteitsbedrijven zitten rond de 8 cent. De conclusie is dat een systeem van rond de 18 panelen per jaar u € 800,- op elektra bespaard, en dat u netto € 80,- verdient aan uw productie. In totaal levert uw investering € 880,- per jaar op.

verbruik 4000
vermogen 5000
surplus 1000
25% 75%
2018 4000 0,2 200
0,2 600
800
1000 0,08 80
880
2021 25% 75%
4000 0,2 200
0,17 510
710
1000 0,17 170
880

Vanaf 2021

Vanaf 2021, volgens dit salderen nieuws, gaat er veel veranderen. Wat een elektra consument in zijn eigen woning aan elektra verbruikt, blijft buiten beschouwing. Daar heeft het net immers niets mee te maken. Maar voor de 75% die te veel wordt opgewekt, wordt straks niet meer gesaldeerd, maar een terugleversubsidie betaald door het Rijk. Die subsidie zal naar ieders inschatting een verlaging zijn van het huidige tarief. Niemand weet precies hoeveel dat moet worden. Ik ga voor de opbrengstberekening uit van € 0,17. Zoals te zien is in deze berekening betekent dat € 90,- minder in dit voorbeeld. Echter, het onderscheid tussen binnen en buiten het eigen verbruik zal als gevolg van de terugleversubsidie wegvallen. Wie nu dus een systeem neemt die eigenlijk iets te groot is, kan onder de nieuwe regeling net zoveel eraan verdienen, als tijdens salderen.

Triplesol’s advies nu luidt, als de middelen beschikbaar zijn, om gewoon het hele dak vol te leggen.

Astronergy breidt de productie van Duitse panelen uit in Frankfurt

Solar zonnepanelen in één keer moeilijk verkrijgbaar bleken. Astronergy werd een logische keuze doordat het dezelfde prijs had als Trina Solar. Ook kon worden aangevoerd dat het bedrijf een echt Duits product is. Zo als zoveel Duitse zonnepaneel fabrikanten heeft Astronergy twee productielocaties voor zonnepanelen. Één in China en één in Duitsland. De Duitse eenheid van Chinese paneelproducent Astronergy breidt zijn Duitse productie uit door zich te wagen aan de productie van hoogwaardige en standaard mono-kristallijne PV-modules.

Al in in 2013 had Astrongergy de aankoop afgerond van de fabriek in Frankfurt (Oder). Het bedrijf kocht deze van de voormalige Duitse PV-top, Conergy. Conergy ging eerder dat jaar failliet en verkocht zijn merknaam en een aantal van zijn verkoop- en serviceactiviteiten aan de Amerikaanse belegger Kawa Capital Management.

Astronergy, een onderdeel van de Chinese industriële groep Chint, zei deze week dat het nieuwe generatie PERC-cellen gebruikt voor de productie van krachtige modules in de 295 tot 310 Watt piekvermogenklassen. Deze zijn onlangs door TÜV Rheinland gecertificeerd. Astronergy breidt met met de nieuwe module productiecapaciteit uit in zijn fabriek in Frankfurt en Berlijn tot 340 MWh. Het is een van de weinige voorbeelden van een toename van de productiecapaciteit in Duitsland. Hiervoor waren jaren van een algemene achteruitgang van de productie van zonnepanelen in het land. De oorzaak van de uitbreiding komt voort uit een opnieuw aangestoken geschil over antidumpingmaatregelen van de Europese Commissie (EC).

Zonnepaneel fabrikanten en ontwikkelaars onder leiding van lobbygroep SolarPower Europe (SPE) vechten voor een einde aan de EU-antidumpingmaatregelen en minimumprijzen (MIP) voor Chinese producenten. De meeste van de weinig overgebleven fabrikanten in Europa onder leiding van SolarWorld en lobbygroep EU Pro Sun wil dat de EC die maatregelen uitbreidt. EU Pro Sun betoogt dat de resterende PV-verwerkende industrie in Europa de maatregelen nodig heeft om ervoor te zorgen dat een nieuwe golf van Chinese dumping het jonge herstel van fabrikanten in de EU niet zal vernietigen. De EC heeft echter begin maart besloten de maatregelen en MIP niet van kracht blijven.

Astronergy zonnepanelen aanbod

De seriële productie van de nieuwe modules start medio oktober en is vervolgens verkrijgbaar bij distributeurs. Het bedrijf zal zijn nieuwe ASM6610M standaard monomodules met zilver aanbieden in de standaard vermogensklasse tussen 275 en 290 Wp. In de premium vermogensklasse van 295 tot 300 Wp zal dit zwart omrand worden. De volledig zwarte monomodule “Violin ASM6610M (BL)” zal beschikbaar zijn in de vermogensklasse van 275 tot 285 Wp.

“Naast de standaard monomodules met zilveren frames, bieden we ook volledig zwarte monomodules. We testten de zwarte cellen van verschillende gevestigde fabrikanten van tier 1-cellen, maar slechts twee konden voldoen aan onze hoge verwachtingen met betrekking tot de kleurdiepte en uniformiteit van de cellen “, zegt Thomas Volz, chief executive bij Astronergy.

Voor een aanbieding van Astronergy, komt u gemakkelijk met ons in contact via de contactpagina van Triplesol.