Er is een discussie over slimme meter zonnepanelen opgelaaid in Belgie. Eigenaren van zonnepanelen worden geconfronteerd met meer onzekerheid over hoe ze zullen worden betaald. De netbeheerder van Vlaanderen is in beroep gegaan tegen een beslissing van het parlement van de regio in maart, die de eigenaren van residentiële PV-systemen in staat stelt te genieten van de voordelen van een netto-meetplan dat tarieven berekent op basis van het veronderstelde elektriciteitsverbruik.
De overeenkomst, die de Vlaamse autoriteit VREG zal aanspreken bij het Belgisch Grondwettelijk Hof, geeft eigenaren van particuliere PV-systemen de mogelijkheid om te blijven bij hun netto meting of over te schakelen naar een tarief op basis van het werkelijke energieverbruik berekend met behulp van slimme meters, een beweging die zou kunnen oplopen tot 40% voordeliger voor huizen met een hoog eigen verbruik, volgens een analyse gemaakt door middel van online simulaties op de website van de toezichthouder. Een slimme meter zonnepanelen zou daarmee dus in het belang zijn van de particulier.
Bram Claeys, voorzitter van de Vlaamse zonnevereniging PV-Vlaanderen, zei tegen pv magazine: “De sector van de hernieuwbare energie betreurt het dat dit de duidelijkheid voor de zonneconsument opnieuw vertraagt. Slimme meter zonnepanelen zal een wezenlijk effect hebben op de terigverdientijd. Het is een goede zaak dat eventuele wijzigingen pas in de volgende tariefperiode van kracht worden en dat er daarom feitelijk niets zal veranderen tot ten vroegste 2021. ”
De vereniging heeft de regering, het parlement en de toezichthouder opgeroepen om samen te werken aan een redelijke oplossing. “De belangrijkste taak is nu vooruit te kijken en een gezond systeem te ontwikkelen dat zich richt op flexibiliteit [en] maximale productie van hernieuwbare energie, en niet afhankelijk is van ondersteunende maatregelen van een overheid,” voegde Claeys eraan toe.
Verder onderzoek slimme meter zonnepanelen
De voorzitter van de vereniging zei in maart dat de 15-jarige termijn waarin eigenaren van woonsystemen hun beloningsmethode konden kiezen, zou worden berekend vanaf de datum van de netaansluiting van PV-arrays, waarbij de Vlaamse overheid overweegt een netto-meetplan te vervangen dat naar verwachting aan het eind zal aflopen. Volgend jaar moet een feed-in premie die de energieprijzen op de markt aanvult op basis van contracten voor verschil, er toch gaan komen “We hopen dat ze deze nieuwe veranderingen vóór [de] paasvakantie zullen aankondigen,” zei de PV-Vlaanderen-president destijds. Tot nu toe zijn geen wijzigingen in het systeem bevestigd.
Vlaanderen is het meest dynamische zonnegebied van België. Het grootste deel van hun aantallen werd vertegenwoordigd door daksystemen met een capaciteit niet groter dan 10 kW.België bereikte eind december 4,25 GW geïnstalleerde zonnecapaciteit. Per type waren 98% van de 526.000 zonnestelsels van het land residentiële arrays niet groter dan 10 kW. De gecombineerde capaciteit van kleinschalige zonne-energie vertegenwoordigt 64% van het Belgische totaal, terwijl het resterende aandeel voornamelijk afkomstig is van commerciële en particuliere installaties.