Sunpower

SunPower ontslaat 150-250 werknemers

SunPower is nog altijd een fabrikant waar we veelvuldig naar gevraagd worden. Het Amerikaanse bedrijf heeft de reputatie de beste zonnepanelen ter wereld te maken. Het bedrijf biedt lange garanties voor de panelen, die inmiddels ook in Mexico worden gemaakt. Over Sunpower zeggen wij altijd hetzelfde: dit bedrijf heeft geen perspectief. Deze week kondigde het bedrijf een nieuwe ontslagronde aan.

De afgelopen jaren waren niet geweldig voor SunPower. Het bedrijf heeft verschillende reorganisaties achter de rug, omdat het probeert het ongrijpbare doel van winstgevendheid te bereiken. De nieuwste reorganisatie in het bedrijf is de volgende grote aderlating. Ongeveer 3% van het wereldwijde personeelsbestand gaat daarmee verloren. Het zou volgens het bedrijf gaan om een teveel aan kantoorpersoneel. Ruwweg 3% van de SunPower werknemers, verliest zijn baan.

Op de typische SunPower manier zijn de details over deze ingreep vaag en beperkt. Een deel van deze werknemers wordt geacht te vertrekken als onderdeel van een vrijwillig vertrekprogramma. De vestigingen waar de medewerkers van zouden moeten vertrekken, is door het bedrijf niet gespecificeerd. Het zou gaan om personeel dat niet verbonden is aan het productieproces van de panelen zelf.

Als gevolg van de ontslagronde verwacht  SunPower in de eerste helft van 2018 $ 20 tot $ 30 miljoen bij te kunnen schrijven op de balans. Dit is een druppel op de gloeiende plaat vanwege de verliezen van het bedrijf, waarbij het bedrijf alleen al in het vierde kwartaal van 2017 $ 750 miljoen verloor. Het is daarmee de vraag hoe lang het zal duren tot een vergelijkbare aankondiging zal komen voor nog zittend personeel. En als men iets verder voorruit denkt, voor het gehele personeelsbestand.

SunPower zegt dat President de schuldige is

Het bedrijf geeft de schuld aan “de bekende kortetermijnimpact van Trump’s importheffingen”. Elk kwartaal verloor het bedrijf al geld; zelfs nog voor de importheffingen van kracht waren. De belofte van SunPower om “duurzame winstgevendheid” te realiseren in de tweede helft van de vorige eeuw, heeft het nog bij lange na niet ingewilligd. Het is de vraag hoe lang aandeelhouders dit bedrijf nog kunnen steunen, ondanks de prachtige technologie dat ze voortbrengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *