Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken doet u zo!

Zonnepanelen schoonmaken is een onderwerp waar wij vaak over worden gevraagd. Zonnepanelen zijn een relatief nieuw fenomeen op woonhuizen. Daarom weten niet veel mensen hoe hun zonnepanelen correct gereinigd moeten worden. Op zonnepanelen zit een nano-coating. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen over het algemeen vrij zelfreinigend zijn. Bij natuurlijke neerslag spoelt het opgehoopte stof en vuil meestal er gewoon af. Als uw zonnepanelen echter onder een lage hoek staan gaat dit wellicht minder goed. Ook als u in een drukke, droge of stoffige omgeving woont, hebt u er last van. Zelfs aan zee, moet u af en toe uw zonnepanelen reinigen. Ze kunnen dan het maximale vermogen blijven genereren. Stof, vogels, bladeren en zeezoutresiduen kunnen allemaal de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen produceren verminderen. De levensduur van uw zonnepanelen wordt door deze sedimenten ook verkort.

Waarom zou u uw zonnepanelen schoonmaken?

Vuile zonnepanelen verminderen de hoeveelheid zonlicht die wordt geabsorbeerd door het paneel. Hierdoor wordt de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel lager. Verder zijn zonnepanelen een product van elektrische technologie. Ze moeten worden onderhouden om ze nog jarenlang in goede staat te houden.

Hoe vaak moet u uw zonnepanelen reinigen?

Wij bij Triplesol bevelen aan zonnepanelen om het jaar schoon te maken. De beste momenten voor zonnepanelen schoonmaken is in de vroege lente en late herfst. Huizen in gebieden met bouw en / of regionale / landbouwgebieden moeten hun panelen vaker reinigen. Als je in een relatief vochtig gebied woont waar het regelmatig regent, mogen periodes tussen schoonmaken langer duren. Ze zijn zelfs helemaal onnodig zijn. Op het oog en via de monitoring kunt u goed zien of het nodig is. Laat uw panelen inspecteren door een gerenommeerde installateur voordat u uw panelen schoonmaakt.

Wanneer moet u zonnepanelen reinigen?

Reinig uw zonnepanelen op een bewolkte dag. De beste tijd is in de vroege ochtend of de avond in de koelere maanden. Dit beschermt u niet alleen tegen schade door de zon, maar het houdt ook alle reinigingsproducten tegen die te snel op de zonnepanelen drogen, waardoor er extra vet of resten achterblijven.

Wie kan zonnepanelen schoonmaken?

Elke niet-gehandicapte persoon kan zijn eigen zonnepanelen reinigen, zolang ze dit vanaf de grond doen, of professionele kennis hebben over het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden op het dak. Als dit niet mogelijk is, moet u een goede glazenwasser inhuren met de juiste veiligheids- en apparatuurtraining.

Hoeveel kost het om zonnepanelen schoon te maken?

Volgens sommigen moet het schoonmaken van zonnepanelen tussen de € 8- € 10 per zonnepaneel kosten om te reinigen. Dat betekent dat de jaarlijkse reiniging van een gemiddeld 2000 Wp PV-systeem met 7 panelen ongeveer € 56,- kost. Dat is afhankelijk van uw locatie en glazenwasser.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Als u de zonnepanelen veilig van de grond kunt bereiken, kunt u ze zelf schoonmaken. Volgens Triplesol hebt u een zachte zemelen doek van goede kwaliteit nodig en wat osmose water. Gebruik een slang met een geschikt mondstuk dat de waterstroom naar de bovenkant van uw panelen leidt.

3 stappen om zonnepanelen te reinigen

  1. Triplesol adviseert voordat u reinigingswerkzaamheden op uw zonnepanelen uitvoert, dat u eerst met ons contact opneemt.
  2. Zet altijd, bij elke werkzaamheid aan de panelen, eerst de automaat in de meterkast om.
  3. Als dit gebeurd is, borstel dan alle losse stof en vuil uit de panelen.

Wat U NIET moet doen bij het reinigen van zonnepanelen

  1. Gebruik geen schurende producten, reinigingsmiddelen of poeders om uw zonnepanelen schoon te maken. Deze kunnen krassen op het glas veroorzaken en resten achterlaten.
  2. Hard water (rijk aan mineralen) kan afzettingen achterlaten wanneer het opdroogt.
  3. Spuit alleen direct water op het bovenste oppervlak van uw panelen. Doe dat niet op de achterkant van de panelen of in de openingen tussen de panelen en het dak.
  4. Was zonnepanelen niet als ze warm zijn – de plotselinge temperatuurverandering van koud water verhoogt het risico van barsten in het glas.

Wilt u toch het schoonmaken van uw zonnepanelen uitbesteden? Vraagt u dan direct bij ons een offerte aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *