19 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Uitwisselingen met de Belastingdienst ten einde de btw terug te krijgen bestaan uit drie handelingen.

  • Invullen Opgaaf startende ondernemer-formulier

 

Dit is een belastingtechnische procedure waar u helaas nog niet onderuit komt. Veel stelt het niet voor, maar u hebt wel een aantal gegevens achter de hand nodig. Als het u niet lukt, vullen we hem samen in.

 

  1. Korte brief

 

Hierin geeft u aan dat u zojuist zonnepanelen hebt gekocht en dat u de stroom die u hiermee opwekt in gaat voeden op het net. Tevens stelt u dat u nu voor de wet ondernemer bent en recht hebt de btw die u over de aankoop betaald hebt teruggestort te krijgen. Tegelijkertijd geeft u aan gebruik te willen maken van de kleine ondernemersregeling, waardoor u voor het volgende kalenderjaar geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Het formulier en de korte brief moeten tezamen verstuurd worden naar de Belastingdienst. U krijgt in reactie hierop een vaststelling. U bent vanaf dit punt verplicht elk kwartaal aangifte te doen.

 

  1. Elke kwartaal aangifte doen

 

Dit is niet meer dan een formaliteit, maar wel eentje die u duur komt te staan als u hem vergeet. In 2014 werden 3000 zonnepaneeleigenaren beboet voor het te laat indienen van hun btw kwartaalcijfers.

U moet een forfait betalen aan de Belastingdienst voor het behandelen van uw verzoek. De hoogte van het forfait is afhankelijk van de aangelegde registratie. Deze wordt ingehouden op de betaalde btw.