24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Daglichtsysteem

 

Mooi, natuurlijk licht in een huis kan enorm bijdragen aan een positieve ergonomische beleving van een ruimte. Daglichtsystemen transporteren licht dat op een huis valt naar binnen. Wie geïnteresseerd is in duurzaam licht, doet er goed aan zich in te lezen op gebied van daglichtsystemen.

DaglichtsysteemDaglichtsystemen, ook wel Refractive Interactive Reflector systemen, transporteren in tegenstelling tot kunstlicht het gehele lichtspectrum. Hierdoor ontstaat er een optimale en volwaardige lichtbron. Alleen infrarood licht wordt niet gereflecteerd. Omdat deze ook veel warmte draagt, is dat een goede zaak.

Daglichtsystemen komen vaak in de vorm van koepels die in het dak gemonteerd worden middels een speciale dakdoorvoer. Deze zijn in verschillende maten beschikbaar. Er moet een lichtplan ontworpen worden voor het pand, waarbij de toegepaste lichtkoepels op elkaar aansluiten. Om condensatie in de koepel te voorkomen worden deze uitgerust met een anti-condensschaal.

Het licht van de daglichtsystemen wordt via de lichtkoepel geleidt naar een reflecterende transportbuis. In deze buis wordt het licht weerkaatst tegen het Vegalux spiegelfolie oppervlak. Het licht komt vervolgens in een prismatige lichtverdeler terecht die het de ruimte in schijnt. Een ronde, vierkante of rechthoekige: het soort lichtverdeler dat gekozen kan worden varieert van aanbieder tot aanbieder. Sommige erkennen de esthetische meerwaarde van een verdeler en bieden meerdere modellen aan waaruit gekozen kan worden.