24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Dunnefilm techniek

Dunnefilm techniek heeft over de jaren grote fluctuaties gekend in populariteit. Wat de techniek veelal in de weg zat was de snel ontwikkelende kristallijntechnologie dat hogere paneelprestaties beloofde p/m² tegen een betere prijs. Maar zeker in 2014 is dunnefilm techniek teruggekomen om zijn plek op te eisen als techniek bij uitstek geschikt voor het Hollandse landschap.

dunnefilm techniekDunnefilm techniek kent vier belangrijke onderzoeksgebieden: amorfe, micromorfe, tandem modules en CIS. De meest toegepaste oplossing binnen dunnefilm techniek is zonder twijfel CIS, of (CI(G)S als gallium wordt toegevoegd). Dat komt vooral doordat deze techniek volwassener is en technisch effectiever. CIS staat voor copper, indium and selenium, de materialen waarvan de cellen gemaakt worden. Het belangrijkste voordeel van CIS is de verhoogde opbrengst per geïnstalleerde Wp. Een CIS paneelsysteem zou hierdoor meer moeten gaan produceren dan zijn kristallijne tegenhanger.

CIS panelen zijn bij uitstek de meest milieuvriendelijke oplossing voor uw huis. Dat heeft te maken met de beperkte materialen die nodig zijn voor de fabricatie van de panelen en het ontbreken van giftige elementen in het productieproces. In een Solar Frontier paneel zit geen cadmium of lood, waardoor het gemakkelijk te recyclen is aan het eind van de levenscyclus.

De reden dat CIS panelen in Nederland zo’n geschikte keuze zijn, heeft te maken met de omstandigheden waaronder de panelen moeten opereren. Het is niet altijd even mooi weer in Nederland en daar lijdt de productie van een normaal zonnepaneel onder. Tevens kampt Nederland zeker in de stedelijke gebieden en langs de snelwegen met aardig wat luchtvervuiling. Daarnaast zijn er op dichtbebouwde plekken zoals de stad, of beboste gebieden in het oosten en zuiden flink wat schaduwproblemen voor de meeste huizen. Zonnepanelen werken bovendien het beste bij een lage temperatuur en een hoge dichtheid zonnestralen. Vaak is het echter in Nederland zo dat als het mooi weer is, het ook vrij warm is, waardoor de productie van de panelen afneemt. Al met al zijn de ideale bedrijfsomstandigheden van zonnepanelen van weinig bewolking, schone lucht en een schaduwvrije opstelling in Nederland niet allemaal tegelijk haalbaar voor de meeste woningbezitters. CIS panelen bieden hierin mooi uitkomst: deze blijven werken bij lage lichthoeveelheden, ze lijden geen hoge verliezen bij oplopende temperaturen en ze worden nauwelijks beïnvloed door schaduw of vervuiling.

dunnefilm techniek

Wat een CIS paneel bij uitstek breed inzetbaar maakt is zijn tolerantie van schaduw. Zeker in de herfst kan het namelijk bijvoorbeeld voorkomen dat er bladeren op de panelen waaien en dan zou dat bij een normaal paneel lijden tot flinke opbrengstverliezen. Bij CIS panelen wordt dit soort probleem gepareerd door de innovatieve cel opbouw van de panelen. De vierkant silicone cellen van een zonnepaneel zijn in substrings onderverdeeld. Als u een deel van het paneel bedekt dan wordt elke cel in het geheel vrijwel uitgeschakeld. In de CIS panelen zijn de onderlinge cellen in serie verbonden. Het bedekken van één cel heeft geen gevolgen voor de productie van de overige cellen.

De meeste zonnepanelen hebben een positieve tolerantie, wat wil zeggen dat ze meer zullen produceren dan vermeld staat op hun specificatie. Voor CIS panelen geldt dat in versterkte mate. Dat heeft alles te maken met een effect dat solar soaking genoemd wordt. Als een soort diesel moet een dunnefilm techniek paneel eerst een beetje op gang komen. In de CIS cel zit een buffer die een barrière vormt voor elektronenverkeer binnen de cel. De fotonen van het zonlicht die de cel instromen, brengen elektronen in bewegingen en neutraliseren de nog inoperationele delen van de cel. Tegelijkertijd maken de fotonen de barrière steeds poreuzer. Het elektronenverkeer neemt hierdoor flink toe en ook hierdoor neemt de weerstand binnen de cel af. Dit effect beperkt de terugval in productie met 0,5% per jaar. Na 20 jaar zou een CIS paneel dus nog op 90% van zijn oorspronkelijke rendement moeten zitten.

Een CIS paneel kan vrijwel schadeloos aan het milieu geproduceerd worden. De benodigde energie om een paneel te vervaardigen is binnen een jaar door het product zelf opgewekt. Veel aanbieders leveren de panelen ook in bijzondere, makkelijk recyclebare producten aan. Een gemiddelde CIS paneel heeft maar 60 kg nodig aan benodigde productiemassa. Een zware zonnepaneel als bijvoorbeeld de SolarWorld 275 Wp heeft minstens 7500 kg nodig.

Dunnefilm techniek zijn van nature zwart door de samenstelling van de stoffen die erin zitten. Hierdoor zijn ze zelfs in hun standaarduitvoering erg aantrekkelijk voor het oog. De kleinere afmetingen maken het mogelijk een vollediger dakoppervlak te bedekken, natuurlijk ook waar soms schaduw valt. 

Vergelijk AEG zonnepanelen     Prijzen AEG zonnepanelen     Offerte AEG zonnepalenen