27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Elektrische Scooters

 

Je ziet ze steeds vaker omdat ze een uitstekend alternatief vormen op traditioneel stadsvervoer: elektrische scooters. Elektrische scooters zijn goedkoop, stijlvol en je hebt er nauwelijks onderhoudskosten aan. Er komen steeds meer Park & Charge laadpunten bij in Nederland, waardoor u zelfs op langere reizen altijd verzekerd bent van stroom.

Elektrische scooters kunt u opladen met een speciaal daarvoor aangebrachte laadpaal, maar u kunt ze ook met een normale 230 V stopcontact opladen. De meeste elektrische scooters hebben verwisselbare accu’s, wat wil zeggen dat deze gewoon binnen opgeladen kunnen worden. Veel voorkomende vermogens zijn tussen de 2000 en 5000 Watt – 2,7 tot 6,8 Pk. De topsnelheden lopen op tot 100 km p. uur. Ze zijn natuurlijk ook begrensd verkrijgbaar tot 25 km/p. uur, als snorfiets.

Elektrische scooters maken gebruik van batterijen. De meest gebruikte batterijsoort is de lithium-ion, maar ook siliconen komt voor. De oplaadtijd van zulk soort batterijen is tussen de twee en vier uur voor lithium-batterijen en 7-8 uur voor siliconen. De aflegbare afstand op één batterij is 60 km. Het is ook mogelijk twee batterijen aan te schaffen en de tweede mee te nemen; dan verdubbelt de aflegbare afstand. De lithium-ion batterijen kunnen 1000 cycli worden opgeladen, waardoor ze zo’n 6 jaar mee kunnen gaan. De siliconen batterijen gaan maar 300 cycli mee, maar zijn een stuk goedkoper te vervangen dan de lithium-ions. Voor de meeste mensen die niet zulke enorme afstanden afleggen met de scooter, zijn de siliconen batterijen dus een prima oplossing. Het gewicht van een 40 Ah siliconen accu is ca. 52 kg. Het is derhalve niet aan te raden hiervan een tweede batterij mee te nemen op een lange rit.

Een belangrijke reden waarom elektrische scooters zo populair geworden zijn is de prijs. Elektrische scooters zijn belastingvrij en 100 km rijden kost ongeveer € 1,-. De motor is zo goed als onderhoudsvrij. De prijzen van een elektrische scooter zijn erg vergelijkbaar met die van normale scooters: u bent rond de € 1000,- kwijt.