24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

 

Energie opslag zonnepanelen

Het onderwerp van energie opslag zonnepanelen is voor de meeste huishoudens nu nog niet interessant en vormt een niche onderwerp in de voorlichting over zonnepanelen. Zonnepanelen hoeven echter niet perse residentieel toegepast te worden of aangesloten te worden op het net. Dit heten stand-alone systemen of autonome systemen voor energie opslag zonnepanelen.

Stand-alone systemen vind u vaak in onherbergzame gebieden waar er geen of weinig elektrische voorzieningen zijn. Hierin vormen zonnepanelen doorgaans niet de enige energiebron, maar wordt er bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van een generator of windmolen. De elektriciteit die door de panelen wordt opgewekt kan meteen worden gebruikt, of wordt opgeslagen in een accu of batterij. Met batterijen is het mogelijk de energie die niet overdag opgewekt is te bewaren tot ’s avonds. Voor de apparatuur is het beter om op een batterij aangesloten te zijn in verband met de gelijke voltage die eruit komt in plaats van de schommelingen van de spanning die van nature voorkomen in zonnepanelen. Bovendien hebt u een energievoorraad nodig als u bijvoorbeeld een zwaar apparaat ergens voor wilt gebruiken dat veel vermogen trekt.

Er zijn twee verschillende manieren van energie opslag zonnepanelen: chemische opslag en mechanische opslag – waarbij chemische opslag het meest voorkomend is. Beide manieren van energie opslag  zonnepanelen zijn duur omdat de materialen snel slijten en kostbaar zijn in vervanging. Toch is dit voor boten op zee of blokhutten op eilanden de enige duurzame manier om een stroomvoorraad op te wekken en te behouden.

Dus: 

  • Stand-alone systemen vind je in Nederland niet zo vlug.
  • Er zijn twee soorten: met chemische opslag en mechanische.

 

Interesse in dit onderwerp? Zie ook de Begrippenlijst en de Veelgestelde Vragen voor uitgebreide uitleg over een PV-systeem!