27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Installatie benodigdheden zonnepanelen

De installatie benodigheden zonnepanelen hebben we in deze categorie voor u uitgesplitst. In al onze offerten staat het kopje ‘overige’ in de prijscalculatie. Sommigen vragen wat daar allemaal inzit. Wij hebben dit kopje hieronder uitgesplitst in de materialen waar u dan (mogelijk) voor betaalt. Natuurlijke kunt u ook nadat de offerte uitgebracht is om een toelichting vragen van de gebruikte materialen bij u.

De gebruikte installatie benodigdheden zonnepanelen zijn van zeer groot belang. Bijvoorbeeld de kabels. Bij elke cm dat stroom door een kabel aflegt treedt er een verlies op. Dit heeft te maken met de weerstand op de kabel. Elk materiaal heeft zijn eigen weerstand, oftewel de soortelijke weerstand van het materiaal. Koper wordt het vaakst in kabels gebruikt doordat de soortelijke weerstand hiervan erg laag is. Hoe zuiverder de koper, hoe beter de geleiding. Het probleem met koper is de hoge kwetsbaarheid van het materiaal. Om toch goede elektriciteitsdraden te produceren moet er een legering worden gemaakt. De truc is de legering van een gelijksoortige goed geleidende metaal te maken, dat tóch sterk is. Dit is altijd een wat prijzigere propositie, maar de extra investering verdient zich dubbel en dwars terug.

De bedrading, van de panelen naar de omvormer bijvoorbeeld, moet worden voorzien van connectoren die in elkaar geklikt worden. Deze connectoren moeten waterdicht blijven en bestand tegen de beproevingen van 25 jaar op een dak liggen. Onze connectoren worden geleverd door PV-specialisten en worden gemonteerd met speciaal daarvoor bestemde gereedschappen als Knipex striptangen en Amphenol krimptangen.

Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden een aardlekschakelaar, maar een zonnepaneelinstallatie heeft ook een speciaal aardlekautomaat nodig om zonne-energie terug te leveren op het net. Dat is niet alleen een reglement van NEN1010 om mensen het leven zuur te maken, maar een noodzakelijkheid om veilig uw energie te salderen. Een aardlekautomaat beschermt de installatie tegen lekstroom en overstroom. Als er een te hoge lekstroom bij uw zonnepanelen optreedt, schakelt de aardlekautomaat de installatie uit. Stel dat u een optimizer of micro-omvormer systeem hebt, krijgt u op dit moment een e-mailtje dat de productie van uw systeem teruggevallen is.

Voor een grote zekerheid kun u ervoor kiezen een DC- of AC-schakelaar aan te brengen in de installatie. Het mooie hiervan is dat er dan aan de installatie gewerkt kan worden zonder dat de centrale stroomtoevoer moet worden afgesloten.

Als het niet mogelijk is om de bekabeling rechtstreeks naar de meter door te voeren, zoals wel eens voorkomt bij zeer hoge panden, kan besloten worden om een PV-verdeler aan te brengen. Dit soort kastjes maken het mogelijk om de opgewekte zonnestroom via de al aangelegde elektra-infrastructuur te laten lopen naar uw meter. U hebt hiervoor een schone groep nodig. Men spreekt van een schone groep als er maar één soort apparaten is aangesloten zoals óf een wasmachine, óf een droger. Wij plaatsen liever geen PV-verdeler omdat het beter is om een installatie uit zo min mogelijk componenten te laten bestaan; dan kan er ook zo min mogelijk kapot gaan.

Behuizingen voegen voor u als eindgebruiker niet zoveel toe, maar het is natuurlijk een zeer belangrijk deel van de installatie benodigdheden zonnepanelen. Wij maken gebruik van de meest deugdelijke IP65 behuizingen die er zijn. Het loskomen van een behuizing en daarmee blootstelling van de daarin gelegen bedrading en DIN rail kan namelijk van serieus gevolg zijn voor de veiligheid in het pand.