28 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Isolatie

 

Er zijn een hoop verschillende vormen isolatie voor een huis, maar een van de meest succesvolle manieren is het gebruik van zogenaamde thermoskussens. Het is met dit soort materiaal mogelijk om de belangrijkste ruimten in uw huis eenvoudig te isoleren. Hierdoor wordt de leefomgeving een stuk prettiger en nemen de stookkosten af.

Voor een groot gedeelte zijn huizen in Nederland al aardig geïsoleerd. Het probleem is vaak dat er niet gedacht is aan vloerisolatie. Dit komt omdat toen de meeste Nederlandse huizen gebouwd werden, in de jaren 70, men dacht dat warmte alleen naar boven stijgt. Dat is echter niet zo. Wanneer het plafond warmte absorbeert, straalt het deze namelijk weer terug naar beneden uit in elektromagnetische stralingen. De vloer absorbeert deze straling en via geleiding wordt deze energie dan naar de onderkant van het pand getransporteerd. Hierdoor komt een belangrijk deel van de energie niet terecht op de plek waar het thuishoort, namelijk de vloer, maar verdwijnt het in de kruipruimte, de funderingsmuren of de bodem. De vloer blijft koud, en dat is een probleem. Deze koude trekt namelijk in de voeten en de benen van de bewoners. De verwarming wordt dan alleen maar hoger gezet, ook al heeft dat weinig zin: het is dweilen met de kraan open.

 

Door thermoskussens aan te brengen onder de vloer kan een belangrijk gedeelte van de warmte in een pand bewaard blijven. De elektromagnetische stralingen worden op het moment dat ze de vloer bereiken namelijk weerkaatst en blijven voor een belangrijk gedeelte in de vloer zelf zitten. Zo ontstaat een natuurlijke vorm van vloerverwarming. Een bijkomend voordeel is dat de lucht droger wordt, waardoor huisstofmijten die veelal in tapijten op de vloer leven eerder sneuvelen.

Een thermoskussen wordt gemaakt uit zogenaamd thermosfolie. Deze folie is zilverkleurig en 19 micron dun. Tussen de folie komt lucht te zitten en deze functioneert als isolatiebuffer. Thermoskussens kunnen uit meerdere van deze thermosfolie pockets opgebouwd worden – tot wel 6 luchtlagen. Het voordeel daarvan is natuurlijk een groter isolatievermogen. Op de randen van de luchtkussens zitten bevestigingspunten waarmee de folie aan de muur, vloer, plafond of dak bevestigd kunnen worden. Wanneer een vloer geïsoleerd wordt, komt er in de kruipruimte ook een bodem-folie te liggen. Deze zorgt ervoor dat alleen warmte vanuit de aarde naar boven kan stromen, maar dat er geen warmte van de kruipruimte de ondergrond in verdwijnt.

Dezelfde methode is ook te gebruiken als wand, gevel of dakisolatie. Hoe meer u het gebruikt hoe beter. Het levert al met al een grote besparing op doordat het niet zo veel kost. Voor wandisolatie bijvoorbeeld betaalt u tussen de € 11,50 tot € 12,50 per m². Daarmee haalt u een terugverdientijd van ongeveer 2 jaar.