24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Kabels zonnepanelen

Kabels zonnepanelen zijn er in overvloedIn een installatie maakt u in ieder geval gebruik van solarkabels en installatiekabels, en in sommige bijzondere situaties van grondkabel of neopreen kabel.

Kabels zonnepanelen worden gebruikt om zonnepanelen aan te sluiten op een omvormer. Ze worden in twee kleuren geleverd om plus en min makkelijk van elkaar te onderscheiden bij de installatie. De kabels zonnepanelen bestaat uit draad van vertint koper, isolatie rubber en een thermosetting rubberen buitenmantel. Het koper in de kabel is van klasse 5, wat betekent dat het flexibel genoeg is om in de vele bochten te worden gewrongen die bij een zonnepaneelinstallatie nodig zijn. Er is in deze kabel geen hallogeen gebruikt. Een eventuele brand zal hierdoor niet lijden tot het ontstaan van giftige rookwolken.

Je herkent installatiekabel aan zijn grijze kleur. Het bestaat uit 3 lagen en is in twee varianten verkrijgbaar. Het koper van de eerste variant installatiekabel is veel dikker dan bij solarkabels en daarmee ook wat minder buigbaar. Het bestaat uit een massief blank koperen geleider en blank samengeslagen koper. Hieromheen zit een isolatiemateriaal van XLPE, wat gebruikt wordt bij het geleiden van hogere vermogens. De buitenmantel van installatiekabel is gemaakt van pvc. Deze biedt perfecte bescherming tegen allerlei soorten beproevingen die de kabel zou kunnen komen te doorstaan in zijn 25 dienstjaren, bijvoorbeeld chemicaliën, vocht, en Uv-straling. In principe kunt u deze kabel prima onder de grond naar een meter toe aanleggen, zo lang dat maar in een buis is. De tweede variant kabel is bijna hetzelfde als de eerste variant, maar veel buigbaarder doordat het is uitgerust met flexibele fijnaderige geleiders.

Grondkabel kiest u voor als u van de zonnepaneelinstallatie naar de meter wilt komen, maar dit op geen andere manier lukt dan door een terrein over te steken. Een grondkabel ziet er vrijwel hetzelfde uit als een installatiekabel, maar heeft als toevoeging nog een gegalvaniseerd staaldraad met daaronder een soepele platte beschermleiding van vertinte koperdraden.

Een neopreen kabel zal niet zo snel worden gebruikt in een zonnepaneelinstallatie. De geleider hierin is van flexibel blank koper en de isolatie en buitenmantel zijn van thermosetting rubber. Wat neopreen met name interessant maakt, is dat het bestand is tegen buitengewoon zware slijtage en hoge spanningen op de geleider. Zijn hoge flexibiliteit maakt van de kabels zonnepanelen een uiterst geschikte toepassingsmateriaal voor verplaatsbare installaties.

Vergelijk AEG zonnepanelen     Prijzen AEG zonnepanelen     Offerte AEG zonnepalenen