28 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Ledverlichting

 

De reden dat veel mensen tegenwoordig voor ledverlichting kiezen is omdat het veel energie bespaart en het niet afdoet aan de sierlijkheid van sommig kunstlicht. Echter, de investering in led schrikt de meesten nog af.

Een ledlamp gebruikt 80% minder elektriciteit dan een gloeilamp. Ledlampen leveren ook meer licht op dan een spaarlamp of tl-buis en hebben daar 50% minder elektriciteit voor nodig. In tegenstelling tot tl-buizen neemt ledverlichting nauwelijks ruimte in beslag. Anders dan bij een spaarlamp, verlicht een ledlamp vanaf moment van ontsteking op het maximum van zijn kunnen. Het is ook gemakkelijk ledlampen te dimmen.

Ledlampen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Van gloeilampen tot tl-buizen en lichtpanelen: voor elke ruimte is er een oplossing. Om led te installeren is niet bijzondere kennis nodig, want deze worden net zo aangesloten als een normale lamp.

De reden dat mensen vaak nog kiezen voor een gewone gloeilamp i.p.v. led komt doordat een normale gloeilamp bijna 5 keer goedkoper is in de aanschaf. Toch ligt de terugverdientijd van ledverlichting op zo’n 1-3 jaar. Led gaat ook veel langer mee. 50.000 branduren is zeker niet ongewoon. Dat betekent dat een gemiddelde ledlamp meer dan 5,5 jaar non-stop kan branden; daarmee gaat led wel 30 keer langer mee dan een gloeilamp en 6 keer langer dan tl of spaarlampen.