27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Lightingpoles

 

Het is niet voor ieder huishouden weggelegd om een aantal lantarenpalen te moeten plaatsen bij een oprit. Mocht u toch zo’n uitverkorene zijn, dan bieden lightingpoles u misschien de duurzame oplossing waar u naar opzoek bent.

Lightingpoles maken gebruik van zonnepanelen die overdag elektriciteit opwekken en het in batterijen opslaan voor de avond. Er zijn verschillende vormen en maten lightingpoles, maar door de bank genomen lijken ze allemaal op lantarenpalen. Lightingpoles zijn verkrijgbaar in hoogten uiteenlopend van 3 tot 12 meter. Ze wegen ongeveer 100 kg en hebben een fundatie van ongeveer 650 kg. Lightingpoles hebben een diameter van ∅ 180 mm.

Wat een lightingpole wellicht interessant maakt is dat er geen aparte bekabeling aangelegd hoeft te worden naar de modules, want ze zijn verkrijgbaar als stand-alone systemen. Lightingpoles zijn prima bestand tegen weer en wind (IP66) en het is zelfs mogelijk via wifi op ze in te loggen. De panelen van de lightingpole zijn polykristallijn, 95 Wp per stuk. De astronomische klok is 365 dagen voorgeprogrammeerd zodat de lightingpole precies weet wanneer hij aan moet springen. Sommige zijn zelfs uitgerust met een motion detector zodat er alleen energie gebruikt wordt als dat nodig is.

Lightingpoles worden met verschillende batterijen geleverd. U kunt kiezen uit Li-on, AGM, Lead-Acid, Lead-gel en Ni-Mh. Een lightingpole kan afhankelijk van deze keuze zo’n 3 tot 5 dagen mee. Een aandachtspuntje vormt de weerbaarheid tegen kou. De meeste van deze batterijen kunnen namelijk niet tegen een lagere temperatuur dan -15 C˚, en dat is in theorie op de meeste plekken in Nederland elke winter mogelijk.