24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Micro-omvormers

Micro-omvormers bestaan al sinds het Nederlandse Mastervolt in 1993 zijn Sunmaster 130S lanceerde, maar hij wordt pas nu echt populair. Micro-omvormers verdienen zich door de verhoogde opbrengst net zo snel terug als een string-omvormer en u hebt meer inzicht in de productie van uw systeem.

Micro-omvormers hebben over de jaren een koortsachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het begon als een echt niche-product waar alleen high-techbedrijven zich mee bezighielden. In 2003 kwam hier langzaam een eind aan doordat er geen commercieel nut voor kon worden ontdekt, subsidies voor de projecten stopten en fondsen opdroogden. Het was een lange tijd stil rondom het onderwerp tot het thema werd opgepakt door de stichter van het Amerikaanse Enphase.

micro-omvormers

De tekortkomingen van string-omvormers zijn breed bekend: het kleinste beetje schaduw is voor het hele systeem funest; u kunt niet onder verschillende dakhoeken panelen plaatsen; als een paneel ondermaats presteert of niet werkt weet u niet welke – en het gaat zo wel even door. De oplossing is natuurlijk micro-omvormers.

In een centrale omvormer zit maar één MPP-tracker voor het hele systeem. Het nadeel daarvan is dat de spanning centraal bepaald wordt. De juiste spanning voor het ene paneel, is immers niet per se de juiste voor de ander. Zo presteren uw beste panelen op hetzelfde niveau als de slechtste. Wat micro-omvormers zo handig maakt, is dat ze elk paneel voor zichzelf laten denken. Elke micro-omvormer heeft een eigen MPP-tracker. De MPP-tracker bepaalt wat het maximale vermogen is dat uit een paneel op een gegeven punt gehaald kan worden en past daar de spanning op aan.

Van string-omvormers is eenvoudig op de computer of de tablet te volgen welk paneel wat oplevert. Als er een paneel of groepje panelen ondermaats presteert, krijgt u een geautomatiseerde e-mail om u hiervoor te waarschuwen. Zo kunt u de boosdoener(s) er meteen uitpikken of kunt u het probleem lokaliseren en duiden.

Een ander bijkomend voordeel van micro-omvormers is dat u geen omvormer binnen hoeft te hangen. De omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom geschiedt immers al op het dak. De stroom loopt vanaf daar naar de monitoring unit die de gegevens registreert voor u en ons om te controleren bij een foutmelding of probleem. Deze wordt vrijwel altijd in de meterkast zelf gemonteerd, want daar wordt de elektriciteit op het net ingevoed.

Voor wie een beperkt budget heeft, maar grote dromen, zijn micro-omvormers de oplossing. U kunt namelijk altijd panelen bijplaatsen. Het maakt niet uit van welk soort, onder welke hoek, of van welk vermogen. Zo kunt u ervoor kiezen bij een oost-west dak eerst de ene helft van het dak te beleggen, en wanneer er weer budget is de andere helft.

micro-omvormers

De garanties op micro-omvormers kunnen bij de duurdere fabrikanten flink hoger zijn. Enphase biedt standaard 20 jaar. APS doet dat niet. Enig begrip is hier wel voor op te brengen. Het omzetten van DC naar AC is mechanisch erg zwaar en moeilijk. De materialen zijn hierdoor kwetsbaarder dan bijvoorbeeld optimizers, waar je bij SolarEdge 25 jaar garantie op krijgt.

De kosten van micro-omvormers zijn vaak het dubbele van normale string-omvormers. U betaalt voor de technologie, maar ook doordat er simpelweg meer materialen moeten worden geleverd. Met een centrale omvormer heb u meestal maar één aansluiting dat naar u panelen loopt. U hebt een AC output en een behuizing voor de omvormeractiviteiten. Bij micro-omvormers heeft elke omvormer zijn eigen in- en output. Omdat de micro-omvormer zich op het dak bevindt, moet het volledig waterresistant zijn. De meeste micro-omvormerfabrikanten kiezen er daarom voor zoveel mogelijk micro-omvormers in een behuizing te stoppen. Tot nu toe was het maximum daarvoor altijd 2, maar binnenkort komt APS met micro-omvormers die 4 panelen tegelijk aan kunnen drijven. De kosten hiervan moeten helpen de prijs van micro-omvormers iets naar beneden bij te stellen.

Net als string-omvormers en optimizer-systemen, maak je bij micro-omvormers ook meerdere strings. Deze worden niet beperkt door de omvormer, maar door het thuisnetwerk. Met name ligt dat aan het maximaal af te zekeren stroom. Bij een hoog aantal panelen moet je ook rekening houden met de onbalans in de fasen. Het plaatsen van een groot aantal micro-omvormers moet je dus echt aan een specialist overlaten.

Bij micro-omvormers mag bij een calculatie van de verwachtte opbrengst uitgegaan worden van een volledige instralingsfactor. De geplaatste Wp aan zonnepanelen is dan ook de verwachte opbrengst van het systeem. 

Vergelijk SMA omvormers  Offerte LG zonnepanelen