24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Montagemateriaal zonnepanelen

Montagemateriaal zonnepanelen heeft van alle onderwerpen betreffende zonnepanelen veruit het minste sexappeal. Goed montagemateriaal heeft namelijk met geld of uiterlijk niet zoveel te maken, enkel met veiligheid. En juist daarom is goed montagemateriaal zo belangrijk.

Voor elke situatie is wel iets goed montagemateriaal zonnepanelen te bedenken. Het meest voorkomend in Nederland zijn systemen voor schuine daken. Je hebt natuurlijk verschillende dakvormen. Denk bijvoorbeeld aan een lessenaarsdak, zadeldak, stolpkap en schilddak. Belangrijker voor welk montagemateriaal zonnepanelen u kiest is het daksoort. In Nederland komt men voornamelijk pannendaken tegen, maar er zijn ook Kalzip daken, golfplaten daken, shingles of leiendaken. Voor de meeste situaties zijn er aanbieders die speciale klemmen aanbieden voor het specifieke dakbedek dat voorzien moet worden.

Wat nog niet vaak wordt toegepast, maar waarschijnlijk wel in aantocht is, zijn de Built in PV systemen (BIPV). BIPV betekent dat de panelen op dusdanige manier in het dak geïntegreerd worden dat u ze nauwelijks nog waar kunt nemen. Veel van deze technologie komt uit Frankrijk, omdat daar een hoger tarrief gesaldeerd wordt voor BIPV-systemen door de elektriciteitsmaatschappij. BIPV zou niet alleen een fraaier gezicht moeten opleveren, maar het is ook veiliger doordat de panelen minder wind vangen.

Ontvang een gratis adviesrapport 

Voor platte daken is het een stuk minder puzzelen met montagemateriaal zonnepanelen, vooral omdat de panelen niet aan het dak zelf vast gemonteerd hoeven te worden. Afhankelijk van wat voor montagesysteem zonnepanelen u gebruikt worden de panelen met stenen op het dak gehouden. Er moet wel een zekere afstand tussen de achter elkaar liggende panelen aangehouden worden. Als de zon in de winter namelijk laag staat, dan kunnen de panelen in elkaars schaduw komen te liggen. De aangehouden afstand tussen de panelen is 70 cm. Echter, het is ook mogelijk om met speciale systemen meerdere panelen hoog te stapelen in een schans vorm, waardoor u onder deze vuistregel uit kunt komen. Het is tevens mogelijk om de panelen niet standaard landscape te plaatsen, maar ook portrait. Er moet dan wel een hogere tussenafstand van 1,70 m tot het volgende paneel gehanteerd worden. Speciale systemen maken het ook mogelijk de onderlinge afstand tussen een paneel te minimaliseren met oost-west constructies. Hierbij staat een paneel naar het oosten en een naar het westen (beide met de rug naar elkaar). Zeker op daken waar de ruimte beperkt is, is dit een handig trucje om toch wat meer productie te verwezenlijken.

Sommige huizen hebben een dak op het noorden, maar willen toch panelen. Voor hen is er de optie van façade mounting. Dit houdt in dat het paneel tegen de gevel van een huis wordt aangezet met een speciaal daarvoor ontworpen montagesysteem.

Er wordt ook montagemateriaal zonnepanelen voor open velden, kassen en zelfs voor waterpartijen ontwikkeld. Deze worden echter residentieel niet of nauwelijks toegepast. U vindt derhalve daar hier geen informatie over.

Dus: 

  • Er zijn veel verschillende daken, maar overal is een veilige oplossing voor.
  • Montagematieraal zonnepanelen kan ook in een dak geïntegreerd worden.

Interesse in dit onderwerp? Zie ook de Begrippenlijst en de Veelgestelde Vragen voor uitgebreide uitleg over een PV-systeem!

montagemateriaal zonnepanelen

 

montagemateriaal zonnepanelen

 

Montagemateriaal zonnepanelen