24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Omvormer merken

Gelukkig zijn er iets minder omvormer merken dan bij zonnepanelen, maar echt heel veel scheelt het niet. Omvormers zijn het brein van een zonnepaneel installatie. Een andere belangrijke keuze die gemaakt moet worden is wat voor type omvormer u kiest.

String-omvormers zijn goedkoper maar leveren zeker bij schaduwrijke situaties minder op. Micro-omvormers of optimizers zijn waarschijnlijk de toekomst door het gemak waarmee ze uit te lezen zijn en de verhoogde opbrengsten. Men maakt het respectievelijke onderscheid tussen de twee met de begrippen in serie geschakeld of parallel geschakeld.

Goede omvormer merken kunnen namelijk het verschil betekenen tussen een stabiel en goedwerkend systeem, óf een systeem dat 

altijd in storing vliegt. Er zit ook een correlatie tussen de grootste omvormerfabrikanten, en de omvormers die het goed doen in kwaliteitschecks van bijvoorbeeld advies- en onderzoeksbureau Photon.

Wat verder belangrijk is, is de stabiliteit van een omvormerfabrikant. U moet niet alleen het vertrouwen hebben dat deze de gehele looptijd van de garantie blijft bestaan, maar ook dat het snel handelt in een garantieproces en dat u niet bijvoorbeeld maanden zit te wachten op een nieuwe omvormer.

De omvormer merken top 10 is bepaald op basis van verzamelde data van onderzoeksbureau IHS. De markt is blijkens het lage percentage marktaandeel dat verdeeld is onder de top 10 (geaccumuleerd 52,5%) erg gefragmenteerd, net als bij de zonnepanelen. Volgens kenners gaat SMA binnenkort voor de bijl, en zullen partijen als Huawei en SolarEdge doorstoten tot de top.

Top 10 zonnepaneelfabrikanten

SMA

Duitsland

Omron

Japan

ABB

Zwitserland

Tabuchi

Japan

TMEIC

Japan

Advanced Energy

VS

Enphase Energy

VS

Schneider Electric

Frankrijk

Huawei

China

SolarEdge

Israël

 

Wat opvalt, is dat er maar één Chinese omvormerfabrikant tussen zit. Dat is opmerkelijk gezien de binnenlandse Chinese markt zo groot is en dat met zonnepanelen 6 van de top 10 bedrijven wel uit China komt. Zo het Chinese bedrijf Sungrow ook, terwijl het in 2013 nog de vijfde plaats bezette. Het gezamenlijk marktaandeel van de Chinese omvormer merken is wel gegroeid. Samen met Japan bezaten Chinese omvormer merken maar liefst 35% van de markt. 

Vergelijk SMA omvormers  Offerte LG zonnepanelen