27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Oplaadpunten

 

Om uw elektrische fiets, scooter of scootmobiel op te laden kunt u handig gebruik maken van een oplaadzuil. Hiervoor zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar, voor een deel afhankelijk van wat voor vervoer ermee opgeladen moet worden.

Oplaadpunten

De meest voorkomende oplaadzuil is een eenvoudige, vandalisme bestendige paal van 1,20 m die zo in de oprit kan. Er zijn echter ook palen die uitgerust zijn met een zonnepaneel. De energie die overdag wordt opgewekt wordt dan in een batterij opgeslagen. Zo’n zuil is verder niet afhankelijk van een externe stroomaansluiting. Voor wie liever een ingebouwde oplaadpunt aan zijn huis wil, zijn er inbouwmodules.

Voor auto’s zijn er ook speciale laadmodules. Deze zijn vaak ook in de krachtstroomaansluiting variant verkrijgbaar. Hiervan heb je laadpalen, maar er zijn ook systemen die speciaal voor binnen garages zijn. Van de eerste kan het laadproces worden verricht met een pas. Het is daardoor mogelijk met verschillende mensen een laadpaal in de straat te delen.

Met veranderingen in de salderingswetgeving in het verschiet wordt het wellicht interessant voor mensen om hun auto te gebruiken als batterij van hun zonnepanelen. Het enige nadeel is natuurlijk dat de auto vaak overdag nodig is en niet in het laadstation staat. Verwisselbare accu’s voor elektrische auto’s of ingebouwde batterijen in laadstations zouden in deze wellicht uitkomst kunnen bieden.