19 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnetBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Optimizers

Optimizers hebben hun eigen MPP-tracker om het maximale uit elk paneel te halen. Ze onderscheiden zich van micro-omvormers omdat ze de stroom niet converteren naar AC – dat doet de omvormer die binnen hangt pas. Het uitsplitsen van deze activiteiten maakt de optimizer oplossing goedkoper dan een micro-omvormer systeem, tegen een vergelijkbare opbrengst.

Om te begrijpen hoe omvormers werken, moet u snappen hoe panelen werken. Elke cel in een paneel gedraagt zich als een soort batterij dat 0,5 V produceert. In de cel zit ook een weerstand die een deel van de energie weer opneemt. Deze processen zijn afhankelijk van hoeveel licht er binnenkomt. Bij veel licht produceert de cel veel vermogen, maar bij weinig of geblokkeerd licht is er heel veel weerstand. Van de aan elkaar gekoppelde cellen (en daarvan zijn er 60 per paneel), tel je niet alleen de voltage op, maar ook de weerstanden. De spanning is ongeveer 35 V p. paneel. De meeste strings van een omvormer hebben een maximum van 600 V of 1000 V, afhankelijk van hoeveel zonuren u per jaar hebt.

Er ontstaat een probleem op het moment dat een deel van de panelen in de schaduw komen te liggen. Het paneel stopt niet alleen met het produceren van energie, maar heeft ook nog een verhoogde weerstand. Alle energie van het hele systeem blijft in dat ene paneel als een soort bottleneck zitten.

Bij het MPP-tracken van de panelen levert dit ook het een en ander aan problemen op. De omvormer leest namelijk het systeem uit als één groot paneel; het regelt de gemiddelde spanning dat het best past bij de panelen als geheel. Hierdoor moet het beschaduwde paneel veel beter produceren dan het in feite kan, en produceren de andere panelen onder hun kunnen.

Eén manier om dit probleem op te lossen zou zijn door de panelen in parallel te schakelen, net als de lampjes in een kerstboom. Het probleem daarmee is dat het vermogen dat door de kabels moet te hoog wordt omdat de weerstand te laag is. U zou dan een hele dikke kabel nodig hebben om het vermogen uit de panelen naar de omvormer te geleiden.

Wat u idealiter wilt is een MPP-tracker per paneel, of zelfs elke cel als dat mogelijk zou zijn. Dat kan met micro-omvormers of optimizers. Achter elk paneel wordt de voltage ook omgezet van 35 V naar 220 V; het probleem van dikke kabels verdwijnt zo omdat de spanning kunstmatig verhoogd is.

Optimizers lijken op het eerste oog dus erg handig, maar u moet niet vergeten dat het wel afhankelijk blijft van een centrale omvormer. Als deze kapot gaat, werken uw optimizers ook niet meer. De grootste twee optimizerfabrikanten zijn TIGO en SolarEdge.

Vergelijk SMA omvormers  Offerte LG zonnepanelen