24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Panelen testen

 

Panelen testen worden we eigenlijk nooit naar gevraagd. Met een SolarEdge systeem, die wij in 95% van de gevallen installeren, zie je namelijk direct hoe individuele panelen het doen. Voor mensen met een string-omvormer is het af en toe gissen waarom een installatie niet goed werkt; zeker als het vermoeden bestaat dat het aan een van de panelen kan liggen, is het slim om deze te testen alvorens een garantieprocedure te beginnen.

panelen testenVeel zonnepaneelfabrikanten testen hun zonnepanelen voor ze de fabriek verlaten. Dit heet flash testing en wordt gedaan met een apparaat dat het maximale vermogen van een paneel kan meten. Om aan te tonen dat er iets mis is met het paneel moeten dezelfde testcondities worden nagebootst als in het lab van een fabriek. Daarvoor zijn er in Nederland mobiele labs die zich op aanvraag naar een locatie kunnen begeven, dat scheelt de aanvrager tijd en verzendkosten. Als er een goed werkende module als vergelijkingsmateriaal voor handen is, dan kan met een nauwkeurigheid van 1% de juiste nominale vermogen bepaald worden.

Zonnecellen kunnen microscopische scheuren hebben waardoor ze niet goed werken. Vaak ontstaan deze al voor het plaatsen, maar kunnen ook later optreden door rukwinden aan het paneel. Met een infrarood camera is vast te stellen waar de scheuren zitten, doordat deze oplichten op moment dat er stroom door de cel loopt. Zo kan worden bepaald welk paneel goed is en welke vervangen moeten worden. Een thermografische camera doet vrijwel hetzelfde, maar helpt daarnaast ook om aan te geven waar er een onderbreking in de serie zit. Door de verhoogde lokale weerstand, wordt het namelijk op dat plekje erg warm.