24 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Particulieren zonnepanelen

 

Voor particulieren is het de afgelopen paar jaren steeds interessanter geworden om zonnepanelen te plaatsen. Dit heeft met name te maken met het feit dat er geen btw afgedragen hoeft te worden voor een installatie. Er zijn daardoor geen gemeenten die nog subsidie verstrekken voor zonnepanelen. De overheid doet dit al sinds 2013 niet meer.

particulieren zonnepanelenParticulieren die zonnepanelen in 2012 en 2013 aanschaften, konden een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen in de vorm van subsidie. De regeling vloeide voort uit het begrotingsakkoord dat werd gesloten tussen 5 partijen in de Tweede Kamer. In totaal werd er over 2012 en 2013 € 30 miljoen beschikbaar gesteld. Per installatie werd maximaal € 650,- subsidie verstrekt, wat ongeveer 15% van het investeringsbedrag moest representeren. Zonnepaneelkopers konden de subsidie aanvragen met DigiD. Alleen een digitale versie van een getekende offerte was daarvoor nodig.

 

Toen de € 30 miljoen vergeven was, kon er alleen nog maar van de gemeenten een subsidie verkregen worden. Men moest dus maar net de mazzel hebben in de juiste gemeente te wonen. In de tussentijd was het Europese Hof van Justitie in de zaak Fuchs tot een opmerkelijke conclusie gekomen. Het produceren van zonnestroom moest in hun ogen aangemerkt worden als een ‘economische activiteit’ - het produceren en leveren van elektriciteit was de exploitatie van een zaak. Voor de Nederlandse

particulieren zonnepanelen

Belastingdienst betekende dit vonnis uit medio 2013 dat elke zonnepaneeleigenaar zich als zijnde een belastingplichtige moest aanmelden. Voor de particulier betekende het dat de Staat het btw bedrag over de aankoopprijs moest terugbetalen.

Vergelijk AEG zonnepanelen     Prijzen AEG zonnepanelen     Offerte AEG zonnepalenen