27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Pelletkachels

 

Pelletkachels zijn een verdere ontwikkeling van de ouderwetse houtkachel. Pas in de afgelopen 10 jaar is deze in populariteit enorm toegenomen en wordt deze ingebouwd in openhaarden of geplaatst als een op zichzelf staande module.

Een pelletkachel maakt gebruik van convectie om een of meerdere ruimtes te verwarmen. Pellet kan van alles zijn: industrieel afval, etensresten, landbouw overblijfselen en houtsnippers. Voor pelletkachels worden doorgaans restproducten van houtzagerijen gebruikt.

Pelletkachels hebben een constante bron van pellets nodig. Deze worden gelijkmatig ingevoed vanuit een hervulbare trechter in de vuurpot (een geperforeerde gietijzeren of stalen bekken) door middel van een elektrisch gemotoriseerd systeem. Dit wordt gedaan met een soort vijzel die de pelletbrandstof gestaag uit de trechter vist en in de vuurhaard brengt voor verbanding. De tweede reden waarom een pelletkachel elektriciteit nodig heeft, is voor de monitoring van de kachel. Als er oververhitting optreedt in de vuurhaard, kunnen de vlammen rijzen en via de vijzelbuis in de trechter terecht komen. 

Elk systeem maakt gebruik van twee ventilators. Een daarvan brengt lucht in de vuurpot. Hiermee wordt de verbranding aangedreven en scheidt de warme lucht zich van de rook. Tevens worden de warmtewisselaren hier grotendeels mee verwarmd. Met een convectieventilator wordt lucht uit de omgeving van de pelletkachel ingeblazen, langs de warmtewisselaars. De warmtewisselaars geven de warmte af en de lucht wordt vervolgens de woonruimte weer ingeblazen.

Een pelletkachel kan gewoon in een woonruimte worden opgesteld. Ondanks de hoge temperaturen in de vuurhaard, kan de kachel zelf in vol bedrijf aangeraakt worden – er is geen kans op verbranding. Het is raadzaam de kachel dagelijks met een speciale aszuiger schoon te maken voor de beste resultaten. Het is niet gevaarlijk een pelletkachel aan te steken. De meeste kachels hebben een automatische ontsteking.

De prijzen van een pelletkachel beginnen bij ongeveer € 1200,-. Het is ook mogelijk pellets te gebruiken om je cv mee te verwarmen. Een pelletketel is veel duurder: deze kunnen oplopen tot rond de € 8000,-. De terugverdientijd ten opzichte van een gasketel is onderwerp van veel felle internet discussies. Sommigen zeggen 10 jaar en anderen beweren dat je het er nooit uithaalt. Voor een pelletkachel zit je op een terugverdientijd van rond de 6 jaar.