top of page
Foto van schrijverTriplesol

10 tips voor vergelijken zonnepaneeloffertes

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Op deze pagina leer je vergelijken zonnepaneeloffertes als een professional. Steeds meer Nederlanders kopen dan wel zonnepanelen, maar het blijft een behoorlijk pittig thema om voor de eerste keer in te duiken. Voor de meeste mensen zijn het saaie onderwerpen: hoe een omvormer werkt; wat een paneel opwekt; het montagesysteem op het dak. Toch is het belangrijk om zaken als deze naast bijvoorbeeld de algemene indruk van de installateur te leggen. Hoe meer factoren je afweegt des te beter de beslissing zal zijn.


De vraag is dus hoe iemand een zonnepaneelofferte moet evalueren om aanbiedingen van verschillende adviseurs als “appels-met-appels” te vergelijken. Wij hebben de tijd genomen om tien handige aankooptips op te schrijven. Ongeacht hoe de offertes eruitzien of wat er wordt voorgesteld, zal het opvolgen van deze tips leiden tot een eerlijk prijskaartje voor een goed product, waar je nog jaren en jaren plezier van zult hebben.


De 10 zaken waar je op moet letten zijn:




1) Bereken altijd bij vergelijken zonnepaneeloffertes de prijs per Wattpiek

Een van de beste manieren om aanbiedingen te vergelijken is het berekenen van de prijs per Wattpiek. Zodra de adviseur de werkelijke installatieprijs heeft gegeven (inclusief materialen arbeid en eventuele extra's) is de berekening eenvoudig te maken. Neem de prijs en deel deze door de DC-wattage van de panelen om te komen tot de prijs per Wattpiek. Vooral als de aanbiedingen voor dezelfde systeemgrootte zijn, is de Wattpiek prijs makkelijk te vergelijken. Gebruik niet de kWh prijs. Iedereen berekent namelijk de opbrengst van een systeem anders. Er wordt wel eens gesmokkeld.


2) Overweeg de reputatie van de fabrikant, de installateur en de andere geboden materialen

Wie zoekt, vindt; zeker wie goed zoekt. Referenties zijn er in overvloed en als er iets negatiefs ergens over te vinden is, dan staat dat over het algemeen op het internet wel. Daarmee hebben we het niet over de sites van de fabrikanten of installateurs zelf, maar over forums. Google heeft zelf een recensie afdeling waar Triplesol bovendien goed op vertegenwoordigd is. Facebook ook. Voor zonnepanelen zelf zijn de verschillen niet zo groot. Het verschil zit hem vaak in de geleverde diensten door de installateurs. Installatiewerk is mensen werk. Goede installateurs, daar betaal je gewoon extra voor. If you pay peanuts, you get monkeys.


3) Bereken de terugverdientijd van een systeem

Hoeveel betaal je vandaag voor elektriciteit? Wat krijg je op de bank qua rente? Hoe zit dat over 10 jaar? Het antwoord op die vragen bepaalt het effect van zonnepanelen op het huishouden. Het installeren van zonnepanelen doe je om kosten te besparen. Voor een ruwe berekening van de terugverdientijd, vermenigvuldig je het aantal opgewekte kWh per jaar met de kWh prijs. Die is anno 2022 € 0,30. Je deelt vervolgens de investering door het getal dat daar uitkomt. Een terugverdientijd van rond de 6 à 7 jaar is normaal. De terugverdientijd parameter hangt nauw samen met de prijs per Wattpiek natuurlijk.


4) Vraag om een leveringstermijn bij het vergelijken zonnepaneeloffertes

Vaak heeft een installateur niet een eigen voorraad, maar bestelt hij op projectbasis van een groothandel. Het nadeel daarvan is dat hij afhankelijk is van de grillen van de markt. Als een zonnepaneel niet goed leverbaar is, dan kom je daar als klant liever direct achter in plaats van dat je maanden tevergeefs zit te wachten, terwijl je bij een andere installateur al onder de pannen was geweest voor een paart tientjes extra.


5) Krijg je hulp met het terugvragen van de btw?

Wij begrijpen dat mensen alles dat met de Belastingdienst te maken heeft liever uitbesteden aan iemand anders. Het terugvragen van de btw is niet ingewikkeld, maar het betekent wel een zorg minder voor veel mensen. Veel installateurs bieden dit gratis aan als onderdeel van de dienstverlening, en wij doen dat ook.


6) Is de aanbieder aangesloten bij garantiefondsen

Sommige installateurs geloven erin, anderen niet. Het feit is dat de markt voor zonnepaneelinstallateurs een bij elkaar geraapt zooitje is en dat er geen instanties met aanzien en geschiedenis zijn waar legitimiteit aan ontleend kan worden. Nieuwere organisaties als SGZE of Zonnekeur proberen in dat gat te springen, maar als je bij deze organisaties zelf doorvraagt, blijkt dat het weinig om het lijf heeft. Desalniettemin zou ik toch voor een bedrijf kiezen die aangesloten zat bij zo’n organisatie. Het zegt toch wel wat dat een bedrijf wil bijdragen aan een opgeruimder branche milieu en structuur poogt aan te brengen op de markt. Installeren volgens Scope kunnen goede installateurs makkelijk doen, maar wees wel bereid daar soms wel 2* zoveel voor te betalen. Ga er nooit vanuit bij vergelijken zonnepaneeloffertes dat iets volgens Scope wordt geïnstalleerd, tenzij je daar uitdrukkelijk om vraagt.


7) Komt er een adviseur langs of is het een offerte op afstand?

Er is geen software zo goed dat er op afstand een betere offerte kan worden gemaakt dan na een huisbezoek. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er lopen genoeg incompetente adviseurs rond die daken verkeerd inmeten waardoor een installatie op de dag ván niet geplaatst kan worden. Tsja, dat is een bittere pil. Achteraf moet dan opnieuw over de prijs onderhandeld worden. Dat is geen goede uitgangspositie omdat de wet een installateur goed beschermt tegen wanbetalers. Ben je het ergens niet mee eens, dan mag je niet zomaar een betaling achterhouden. Zorg er dus voor bij vergelijken zonnepaneeloffertes dat je niet met tegenvallende kosten komt te zitten achteraf en nodig een specialist uit op bezoek. Of meerdere: drie weten altijd meer dan één!


8) Wie installeert er?

Installateurs groot en klein maken gebruik van externe installateurs die ze op projectbasis inhuren. Zelfs elektriciteitsmaatschappijen doen dat. Adviseren is een vak, en installeren is een vak. Sommige kunnen beide, maar de meesten kunnen maar één goed (als ze mazzel hebben). Het voordeel van een bedrijf dat zich puur richt op service en advies, is dat je altijd kunt opbellen en geholpen wordt. Een installateur dat een beetje advieswerk ernaast doet, is overdag vaak niet goed bereikbaar. Staat je installateur op het dak, dan kan hij je niet zo goed helpen met de btw-aangifte. Vraag hoe het bij een organisatie geregeld is. Werken ze lang samen met de installateurs? Hebben ze een samenwerkingsovereenkomt? Wie spreek je aan als iets niet goed werkt?


9) Wat wordt de bekabelingsroute en hoe wordt de communicatie geregeld?

Goede adviseurs hebben bouwkundig inzicht en weten altijd een manier te bedenken om jouw systeem aan te sluiten op de groepenkast en de omvormer met het internet te verbinden. Als niet in de offerte staat hoe de installateur e.e.a. aansluit, is dat een serieuze tekortkoming. Hiermee toont een adviseur niet alleen zijn expertise (of gebrek daaraan), maar ook de haalbaarheid van het project. Geloof ons, op de dag van de installatie wil je niet chagrijnige installateurs hebben die tevergeefs gaten aan het boren zijn in de woning om een route te bedenken. Dat moet van tevoren uitgedacht zijn en gecommuniceerd worden. Dit punt houdt sterk verband met bezoek op afstand ja/nee.


10) Wat voor indruk laat de adviseur achter?

Niet iedereen heeft een even vlotte babbel, maar juist met zonnepanelen wil je dat ook niet. Je hebt een adviseur nodig met ervaring, die een deskundige indruk maakt en boven de stof staat. Goed Nederlands in taal en geschrift vertelt je veel over een persoon. Ons advies is een plusje te zetten bij een bedrijf dat goed communiceert bij het vergelijken zonnepaneeloffertes.


En nog kort iets over huren...

Laten we eindigen met een heel belangrijke punt voor mensen die ook nog overwegen te huren: gratis zonne-energie of een gratis zonnepaneel-installatie bestaat niet. In de afgelopen jaren hebben we opgemerkt dat er meer nieuwsverhalen komen over het huren van zonnepanelen die toch niet helemaal gratis blijken te zijn. In feite kan het huren van zonnepanelen 2-3 keer duurder zijn dan het (gewoon) in één keer aan te schaffen.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page