De reden dat we hier een artikel over hebben geschreven, is omdat we regelmatig vragen krijgen over zonnepanelen vervangen. Ondanks dat de garantie op zonnepanelen meestal rond de 25 jaar is, denken veel mensen dat ze na een jaar of 10 à 15 wel aan vervanging toe zijn. Daarnaast zijn er uiteraard ook mensen die met ons contact opnemen om hun systeem te vervangen omdat ze bijvoorbeeld ruimte willen maken voor een systeem dat een hogere opbrengst heeft.
Hoe vaak het nu voorkomt dat een zonnepaneelinstallatie vervangen wordt
Zonnepaneelinstallaties zoals deze vandaag de dag geïnstalleerd worden, zijn ongeveer 10 jaar oud. Daarvoor had je wel zonnepanelen uiteraard, maar dat waren veel kleinere systemen die vaak met een stekker in het stopcontact werden aangesloten. De zonnepaneelinstallaties die nu vervangen worden, zijn meestal 10 jaar of ouder. Het betreft vaak panelen onder de 200 Wp en vaak is het systeem ook uitgerust met meerdere kleine omvormers in plaats van een grote. Als de zonnepanelen het nog doen, doen ze het heel beperkt en maken ze nauwelijks nog een bijdrage aan de elektriciteitsbehoefte van de woning. De panelen zijn vaak gemonteerd op sterk verouderde of zelfgemaakte montagesystemen.
Het proces van verwijderen begint vaak met een omvormer die niet meer lijkt te werken. Omdat de oorspronkelijke installateur niet meer bestaat en vaak ook de fabrikant van de omvormer er niet meer is, komen mensen bij ons terecht. Soms willen ze in eerste instantie gewoon weer dat het systeem gaat werken. Wij proberen daar wel bij te helpen, maar meestal is dat niet meer mogelijk. Het gesprek gaat dan heel snel richting vervanging van het systeem.
Zonnepanelen vervangen bij een liggend systeem is vaak duur en onprettig werk voor een zonnepaneelinstallateur. Doordat het montagemateriaal vaak niet meer te hergebruiken is, moet het oude systeem vaak helemaal verwijderd worden. Je kunt eigenlijk bijna niets meer gebruiken. Je moet zelfs bepaalde gaten die ontstaat door het verwijderen zien af te dichten. Met de materialen van het oude systeem, kun je zowel als klant als installateur helemaal niets. Het moet eigenlijk worden aangeboden voor recycling en daar moet geld voor worden betaald. Er is geen echte markt voor tweedehands zonnepaneel producten.
Garanties
Met een gezonde scepsis wordt er gekeken naar garanties bij zonnepanelen. Op de meeste zonnepanelen zit standaard 25 jaar garantie. Wij denken dat er veel mensen zijn die denken dat fabrikanten maar wat roepen om te verkopen, maar niet van plan zijn er over 25 jaar nog te zijn. Wij denken dat daar een kern van waarheid in zit. Fabrikanten hebben door de moordende concurrentie een zeer hoge druk de prijzen laag te houden en de garanties hoog. Wij hebben inderdaad al zoveel fabrikanten het loodje zien leggen, dat wij denken dat 25 jaar voor veel fabrikanten een holle belofte is. Bovendien hebben wij ook een aantal garantieprocedures meegemaakt met fabrikanten, waardoor wij denken dat er helemaal geen intentie is om te voldoen aan garantieverplichtingen.
Toch denken wij dat de meeste producten met de belofte van lange garanties de eindstreep wel gaan halen als we kijken naar de algemene prestatie van producten in de periode dat we dit werk doen. Bovendien werken wij steeds meer met grote merken die een goede marktpositie bekleden en hebben wij afspraken met groothandels over garantie.
Een huidige zonnepaneelinstallatie vervangen
Oude zonnepaneelinstallaties die we nu inderdaad vervangen, zijn heel anders dan de systemen die we nu plaatsen. Die installaties die we nu plaatsen, hebben genoeg vermogen om een heel huishouden op te draaien. Dat hadden die oude systemen niet. Dat had meer weg van dingen doen als hobbyist, dan dat het ook was uitmaakte onder de streep. De huidige systemen zijn veel degelijker, veel professioneler aangelegd, en de fabrikanten staan veel robuuster in de markt waardoor ondersteuning bij een niet-werkend product in de toekomst veel beter geregeld is.
Het klopt zeker dat de zonnepanelen van de toekomst een hogere productie krijgen. Het vermogen van zonnepanelen groeit met ongeveer 5% per jaar. Over 10 jaar levert een paneel dus 50% meer op. Waarom zou je dan niet willen vervangen? Voor sommige mensen zal het inderdaad wel interessant worden om te vervangen, omdat ze dan bijvoorbeeld veel meer elektrisch thuis gaan doen, zoals een voertuig opladen of dat ze een warmtepomp nemen. Maar voor mensen die dat niet gaan doen, is het wel zonde om een anders goedwerkend systeem te gaan vervangen. Zeker als ze rond hun eigen verbruik aan het produceren zijn, is dat niet echt zinnig. De zonnepanelen zelf zullen het namelijk na 10 jaar heus nog wel goed doen en de omvormer in veel gevallen ook. Vergeet niet dat zonnepanelen vervangen relatief een zeer dure ingreep is.
Wanneer dan wel zonnepanelen vervangen?
Aan het aantal panelen dat tot deze tijd kapot is gegaan, zouden we moeten kunnen afzien hoeveel er in de toekomst ongeveer kapot zullen gaan. Het aantal panelen dat bij Triplesol defecten heeft getoond tot nu toe, is ongeveer 1 paneel per jaar. De defecten waren klein en in alle gevallen functioneerde maar een deel van het paneel niet. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat na 5 of na 10 jaar panelen massaal defect raken. Die kans achten we echter niet groot. Er zitten geen bewegende delen in zonnepanelen. Er is geen mogelijkheid voor serieuze slijtage.
Eerlijk gezegd verwachten wij niet dat moderne zonnepanelen vervangen zullen hoeven worden. De zonnepanelen zullen blijven werken. Het enige dat vervangen zal moeten worden, zijn de omvormers. Omvormers hebben een houdbaarheidsdatum en dat is voor de meesten wel bekend. Wij denken dat die houdbaarheidsdatum tot ver in de toekomst reikt. Als we kijken naar de uitvalsbasis, verwachten dat de meeste omvormer in hun 16de jaar vervangen zullen moeten gaan worden. Tegen die tijd verwachten we ook dat de prijs van de omvormers erg gezakt zal zijn.
Wat zijn de kosten voor zonnepanelen vervangen?
Het vervangen van zonnepanelen is een verschrikkelijke klus voor een installateur. Dat wordt ook uitgedrukt in de prijs voor het vervangen van een systeem. Ruwweg kun je ervanuit gaan dat het vervangen van een systeem ruwweg hetzelfde kost als twee keer het plaatsen van een systeem. Je moet het er namelijk helemaal afhalen, en een ander systeem er helemaal opzetten. Daarnaast moet je ook iets doen met de spullen. Meestal wordt er afgesproken met klanten dat deze de spullen zelf aanbieden bij een milieustraat. Als er bepaalde delen van het montagemateriaal hergebruikt kunnen worden, kan dit uiteraard leiden tot kortingen.
コメント