Wij werken al sinds 2015 met SolarEdge en zijn erg onder de indruk van de SolarEdge producten. SolarEdge biedt veel verschillende producten aan voor slimme energiemanagement in huis. Dat levert in Nederland voor een gebruiker nauwelijks geld op. Waar SolarEdge bekend om staat, zijn de omvormers en optimizersystemen.
Op deze pagina lees je over:
Snelle feiten van SolarEdge
SolarEdge is formeel een serieel geschakeld systeem maar werkt in de praktijk als een parallel geschakeld systeem. 99% van de installateurs noemt het simpelweg een parallel geschakeld systeem. Het is een relatief duur systeem vergeleken met basis string-omvormers. Een SolarEdge systeem bestaat uit een omvormer kast die meestal binnen hangt en optimizers die achter de panelen zitten. Er zit bij residentiële installaties altijd 1 optimizer per paneel. Bij installaties van minimaal 40 panelen ongeveer of meer, worden wel eens duale optimizers gebruikt. SolarEdge is de meest verkochte omvormerfabrikant in Nederland en dat is waarschijnlijk terecht. De producten zijn betrouwbaar en de service erop is doorgaans uitstekend. SolarEdge maken technisch heel flexibele systemen waarmee complexe elektro-technische scenario’s elegant kunnen worden opgelost. Triplesol werkt sinds 2015 met heel veel plezier met deze producten en dit bedrijf.
Het doel van een SolarEdge-systeem
Op het internet valt overal te lezen dat een SolarEdge systeem beter werkt bij schaduw. De waarheid is dat dit in de praktijk nooit is aangetoond bij een modern zonnepaneelsysteem. Toch is er reden om wel te denken dat hier iets van waar is, maar de vraag is wel hoeveel.
Bypass diodes
In een traditioneel string-omvormer systeem gaat alle stroom door de cellen van elk paneel in de keten. Als cellen niet (goed) werken, dan krijg je weerstand in de cellen op de plek dat de cellen niet (goed) werken. De stroom van de overige cellen kunnen daardoor nauwelijks of niet door het paneel heen. Om dit te voorkomen hebben moderne zonnepanelen allemaal bypass-diodes. De bypass diodes verdelen de cellen in het paneel. Als er 60 cellen zijn in een paneel, heeft elke bypass-diode 15 cellen daarop aangesloten. Een bypass-diode is een soort poortwachter. Als deze ziet dat er te veel weerstand is in zijn groepje cellen, dan sluit hij de poort en wijst hij de stroom die naar binnen wilt simpelweg door naar de volgende groep cellen. Panelen en cellen met daarin veel weerstand vormen daardoor geen obstakel voor de panelen die wel produceren.
De beperkingen van bypass-diodes
Althans, dat is de theorie. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit in de praktijk werkt. Bypass-diodes zijn namelijk niet “slim”. Ze werken puur elektromechanisch en zijn niet computer gestuurd. Of bypass diodes echt uitgaan bij schaduw – waarbij er nog licht valt op het paneel, maar er wel weerstand in ontstaat – zou in experimenten moeten worden vastgesteld. Het zou namelijk betekenen dat een installatie waarbij alles in de zon ligt behalve 1 à 2 panelen, ook alleen voor het aandeel van de die 1 à 2 panelen perfect zou moeten werken, terwijl wij weten dat dit niet zo is bij een string-omvormer systeem.
Mpp-tracken
Met een SolarEdge systeem heb je in ieder geval geen last van schaduw. Dat is gegarandeerd. Daarnaast is het met SolarEdge ook mogelijk om binnen 1 string in elk denkbare oriëntatie zonnepanelen te leggen. Dat heeft met Mpp tracken te maken. Een normale string-omvormer heeft één (hooguit twee) Mpp trackers. Een Mpp tracker zorgt ervoor dat de panelen de best mogelijke werkspanning hebben om het maximale vermogen uit de panelen te trekken.
Als panelen een verschillende richting op staan worden ze ongelijk geprikkeld door de zon. Hierdoor kan een Mpp tracker in de war raken: hij weet niet wat de juiste werkspanning is. De omvormer maakt een te lage werkspanning waardoor het maximum vermogen niet uit de panelen wordt gehaald. Het gevolg is lagere opbrengst van het systeem. In de optimizers van SolarEdge, zitten Mpp trackers die voor elk aangesloten paneel besluiten wat de beste werkspanning is. Het maakt daardoor niet meer uit welke kant een paneel op staat, want elk paneel denkt toch voor zichzelf. Hierdoor is het mogelijk met een veel lager aantal panelen per dakvlak toch een goedwerkend geheel te maken. Het is voor Nederlandse huizen ideaal, met hun dakkapellen, oost-west daken, uitbouwen en garages.
De voordelen van SolarEdge
Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom SolarEdge een veilige keuze is en voor een optimaal resultaat zal zorgen. De belangrijkste is in onze optiek de betrouwbaarheid van het bedrijf. SolarEdge is een groot internationaal bedrijf dat bovendien beursgenoteerd is. De waarde van het aandeel stijgt gestaag en heeft geen gekke pieken en dalen, wat duidt op een solide koers.
Sterke aanwezigheid en ondersteuning in Nederland
SolarEdge heeft in Nederland veruit het grootste marktaandeel van de omvormermarkt en ze groeien nog altijd. De vertegenwoordiging in Nederland is ook heel sterk. Er is sprake van een groot kantoor in Nederland waar hoofdzakelijk Nederlanders werken. Dat geeft vertrouwen. SolarEdge heeft een commitment aan de Nederlandse markt en dat blijkt. Bovendien hebben ze een uitstekende ondersteuning op gebied van klantenservice. Als installateur heb je goede rugdekking als zich een probleem voordoet waarvan je de oorzaak niet begrijpt. Kapotte producten worden doorgaans vrij snel omgeruild via een RMA-proces. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Goodwe is dit proces redelijk makkelijk voor een installateur te doorlopen en wordt deze niet overvraagd met bewijzen.
Goede producten die meeveren met het paneel aanbod
Daarnaast zijn de producten van SolarEdge ook prima. Wat je bij APS wel eens ziet is dat het bereik van de producten qua wattage wordt ingehaald door de panelen. Als adviseur moet je dan creatief zijn om toch een perfect werkend systeem aan te bieden. Bij SolarEdge heb je dat veel minder snel. SolarEdge rekt de wattage van de optimizers maximaal op, en als de vermogens van de panelen stijgen en de productlijn bedreigen, wordt er alweer een opvolger aangekondigd.
SolarEdge had op elk type zonnepaneel altijd een antwoord. Dat was vroeger met CIS-panelen zo, en dat is nog steeds zo met optimizers voor panelen tot 500 Wp. Met micro-omvormers kon dat bijvoorbeeld allemaal niet en nog steeds niet, ook al bestaan CIS-panelen niet meer. Met SolarEdge kun je al met relatieve kleine installaties 3-fase maken met de short-string omvormers, ook al is dat wel duur. Daarnaast zijn 3-fase omvormers wel wat aan de logge kant qua efficiëntie. Zeker in de winter komen ze moeilijk op gang. In dat geval is het veel beter om voor een 1-fase omvormer te kiezen als de situatie dat toe laat, ook al zijn de verschillen niet dramatisch.
Een onfeilbare designtool
Met SolarEdge designer berekenen wij wat de beste omvormer voor je is. We kunnen daar van alles in doen zoals het intekenen van de panelen, het ontwerpen van een string, het berekenen van de terugverdientijd en het berekenen van de opbrengst. Er zijn nog een aantal andere functies, zoals het berekenen van verliezen als gevolg van schaduw, materiaalkeuze, en oriëntatie. De SolarEdge designer eindigt elke discussie over wat de juiste omvormer is voor een systeem en of iets gaat werken of niet. Het is het eindoordeel en het valt onder garantie. De helpdesk van SolarEdge gebruikt het zelf ook. Wij adviseren om een uitdraai te vragen in de offerte van het aangeboden systeem bij concurrenten; bij ons zit het er standaard in. Als de designer niet wordt aangehouden, kun je lelijk de mist in gaan want dan gaan de producten kapot en is er geen garantie.
Prijzen
De prijzen van SolarEdge en APS ontlopen elkaar niet dramatisch. Veel is afhankelijk van het legplan en het soort panelen dat gebruikt wordt. Het verschil in prijs tussen SolarEdge en een string-omvormer systeem zoals Goodwe zal echter wel sterk verschillen. Dit is een belangrijke reden waarom wij niet zondermeer SolarEdge aanbieden, ondanks bovengenoemde voordelen.
Communicatie van een SolarEdge-systeem
Waarschijnlijk de belangrijkste manier waarop een systeem van SolarEdge met zijn gebruiker communiceert, is via de led lampjes op de omvormer zelf. Omdat de omvormers van SolarEdge geen display hebben, laat de omvormer aan de hand van de lampjes zien wat er in het systeem om gaat. De belangrijkste twee lampjes zijn daarbij groen en blauw. Groen wil zeggen dat het systeem in productie is. Blauw wil zeggen dat het systeem ook verbonden is met het internet.
De QR-code en de MySolarEdge app
De omvormer heeft dan geen fysieke display, maar er is wel een manier waarop de omvormer een display kan genereren. Verbinden met de omvormer kan via de QR-code aan de zijkant van het apparaat. Bij het scannen van de QR-code met de MySolarEdge app, krijg je toegang tot de omvormer en kun je bijvoorbeeld de wifi-instellingen wijzigen, mocht dat nodig zijn. Daarnaast vind je er rapportage over de opbrengst terug en kun je zien of het apparaat goed functioneert.
Veruit de meeste mensen kijken maar één keer naar de omvormer en dat is net nadat deze geïnstalleerd is. Daarna volgen ze de productie van het systeem via het internet. Je kunt via het web browsen op wat voor apparaat dan ook, maar het meest kijken mensen op hun telefoon naar de MySolarEdge app.
De echte functie van monitoring
Er zijn mensen die er nooit naar kijken, er zijn mensen die elke hik van het systeem registreren en heel veel daartussenin. Of hij nu gebruikt wordt of niet, de monitoringsapp van SolarEdge is prachtig ontworpen, stabiel en betrouwbaar. Vrijwel het meest gewaardeerde onderdeel van een SolarEdge system, is dat er per paneel gemonitord kan worden. We horen van onze klanten vaak terug dat op feestjes de MySolarEdge app tevoorschijn komt om resultaten te vergelijken. Het is leuk dat mensen er plezier uithalen, maar de app is bedoeld om bij te houden wat de opbrengst is en problemen in het systeem snel te melden.
Dat hoeft niet op de minuut nauwkeurig. Bij sommige mensen werkt het systeem maar een paar keer per week bij. Dit wordt veroorzaakt door een zwak signaal van de wifi in het pand op de plek van de omvormer. Als de verbinding van de wifi niet goed is, beïnvloedt dat niet de productie van de omvormer. Deze heeft nergens last van. Productiegegevens kunnen echter iets achterlopen. Zodra de omvormer weer verbinding heeft, werkt hij alle gegevens van de afgelopen tijd gewoon weer bij. Er gaat geen informatie verloren. Een simpele oplossing voor dit probleem is het signaal proberen te versterken met behulp van wifi versterkers.
Het bedrijf SolarEdge
Begonnen door vijf vrienden met een achtergrond in elektrotechniek, is SolarEdge een Israelisch bedrijf met kantoren over de hele wereld. Het bestaat al sinds 2006. Inmiddels kun je SolarEdge producten vinden in 133 landen en is SolarEdge de grootste omvormer fabrikant ter wereld. Sinds 2015 staat het genoteerd aan de NASDAQ en kent meer dan 2000 medewerkers en kantoren in 26 landen. Er zijn al 3,1 miljoen huishoudens met een SolarEdge systeem. SolarEdge Benelux bevindt zich in Vianen, maar een groot gedeelte van de helpdesk is in Hongarije. In Hongarije vindt ook de productie plaats. Dat weten we omdat als er producten komen voor vervanging, deze altijd Hongarije als afzenderadres hebben. Wijzelf betrekken producten van SolarEdge van Nederlandse groothandels, maar we hebben ook direct contact met SolarEdge accountmanagers die ons regelmatig opbellen en goede nieuwe ideeën aandragen of een tipje van de sluier geven.
Duurzaamheid en verantwoord ondernemen
Duurzaamheid is een zeer belangrijk onderwerp bij SolarEdge. Ze hebben verschilleden convenanten met bijvoorbeeld hun eigen werknemers, fabrikanten en toeleveranciers. Daar zitten bijvoorbeeld ook gedragscodes tussen voor op de werkvloer. Veel belangrijker is natuurlijk waar SolarEdge de grondstoffen vandaan haalt om te kunnen produceren. Het bedrijf wil immers niet actief zijn op locaties waar bijvoorbeeld mensenrechten worden geschonden. Het bedrijf heeft naar aanleiding van de genocide van de Oeigoeren een verklaring afgelegd waarin werd gezegd dat SolarEdge geen betrekkingen heeft met bedrijven die daaraan mee zouden werken. Bij het produceren van de producten wordt 85% van de restmaterialen gerecycled. Er wordt jaarlijks een sustainability report geschreven voor o.a. de aandeelhouders.
SolarEdge en de toekomst
SolarEdge loopt ook voorop in de innovatie op gebied van home energy management: een spannend onderwerp in de toekomst. Als het aan SolarEdge ligt, kunnen we van alle apparaten in huis straks de productie monitoren, maar ook dat deze optimaal gebruik maken van de zonneschijn door bijvoorbeeld in werking te gaan als het zonnig is. Dat is nu nog niet van toepassing in Nederland doordat we salderen hebben, maar zodra dat verdwijnt, worden dit soort zaken wel belangrijk. In andere landen is dit al het geval. Je zou kunnen zeggen dat die landen de proeftuin zijn voor wat er in Nederland straks gaat komen. Een belangrijk onderdeel van dit managementsysteem, is natuurlijk de thuisaccu. Zodra de vraag ontstaat, is Triplesol ook in de positie dit soort systemen aan te gaan bieden.
Comments