Wij installeren sinds 2014 af en aan Trina Solar zonnepanelen. Het Chinese Trina Solar is een bedrijf dat zich exclusief bezighoudt met het maken van zonnepanelen en halffabricaten. In die zin is het anders dan het megabedrijf DMEGC, waar ook heel ander soort producten worden gemaakt.
In dit artikel lees je over:
Snelle feiten over Trina Solar zonnepanelen
Zonnepanelen van Trina Solar behoren tot het middensegment. Trina Solar is nu eenmaal een heel degelijke keus, en ook heel betrouwbaar. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat een Trina Solar product een defect vertoonde. De garanties op Trina Solar zonnepanelen zijn gemiddeld. Je krijgt een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar. In die zin zijn ze iets beter dan van DMEGC. Vooral de zwarte Trina Solar panelen zien er uitstekend uit. Ze zijn iets slanker en wat meer vierkant dan gemiddelde panelen. Trina Solar zonnepanelen zijn geliefd bij onze adviseurs omdat het product zich makkelijk zelf verkoopt.
Het is een heel betaalbare optie en de vermogens zijn vaak net iets beter dan de concurrentie. De sprong van Trina Solar naar het topsegment in solar, is een heel kleine. Zeker gezien het prijsverschil, is het niet altijd een logische. Trina Solar is een Chinees merk en de panelen worden vrijwel allemaal in China gemaakt. Wij voeren alleen hoger vermogen en jumbo panelen van het merk Trina Solar, waarvan de jumbo panelen zelden worden aangeboden. Trina Solar’s zijn te koop in de kleuren zwart en zwart gerand.
Trina Solar panelen op het dak van een van onze klanten.
Onze band met Trina Solar
Ondanks dat er wel vertegenwoordigers van Trina Solar in de Benelux zijn, hebben we er nooit één in de lijve ontmoet. We denken dat ze zich vooral bezighouden met het onderhouden van banden met de verschillende groothandels die Trina Solar voeren. Dat zijn er nogal wat. Het is een populair merk dat al erg lang meedraait in de hard groeiende Nederlandse zonnepanelen markt.
Wij kopen Trina Solar zonnepanelen in via twee kanalen. De eerste is vlakbij ons in Weesp en heet Solarclarity. De tweede heet Baywa.re en deze heeft een loods in Bergen op Zoom. Het vervelende van Baywa.re is dat de panelen vaak van een veel grotere loods moeten komen uit Luxemburg. Dat is qua inkoop moeilijker schakelen voor ons, omdat Nederlandse groothandels vaak een veel snellere levertijd hebben. Helaas hebben ze in Weesp echter niet altijd alle panelen op voorraad, waardoor we genoodzaakt zijn toch meer bij Baywa.re te bestellen. Voor zover wij weten hebben beide groothandels uitstekende banden met de fabrikant omdat ze al lang zaken doen met hun. Dat is belangrijk, want als er een probleem is met het product, dan hebben Solarclarity en Baywa.re veel kortere lijntjes naar de fabrikant.
Gezien het volume dat er bij beide partijen doorheen gaat, zal er al veel sneller met een ruimhartige oplossing worden gekomen om de relatie niet te belasten. Zo werken dat soort dingen natuurlijk wel, mocht dat nodig zijn.
Een garantiekwestie bij Trina Solar
Zoals aangegeven hebben wij dus nog nooit een kapot Trina Solar zonnepaneel gehad. Mocht dat toch gebeuren, is het protocol dat het serienummer van het defecte paneel wordt doorgegeven aan de fabrikant. In een serieel geschakeld systeem is het wel moeilijk om te zien waar het defect zich bevindt in de string. Je zou dan eigenlijk elk paneel moeten demonteren en opzoek gaan naar het defect. Met een parallel geschakeld systeem is dat wel een stuk makkelijker. Een uitdraai van de spanningsopbouw in het paneel is dan voldoende voor de fabrikant.
Het bedrijf Trina Solar
Trina Solar bestaat al sinds 1997 en is sinds 2006 beursgenoteerd op de NASDAQ. Trina Solar produceert producten van de hele productieketen van solar: van ingot tot zonnepaneel. Dit noemen ze een zogenaamde integrated value chain. Trina Solar cellen zitten niet alleen in Trina Solar panelen, maar ook in de panelen van andere merken. Met andere woorden: alleen de ruwe grondstoffen zoals silicium worden door Trina Solar gekocht. De rest maken ze allemaal zelf.
Je kunt niet iets vertellen over Trina Solar zonder het te hebben over de ambitie van het bedrijf. Het productievermogen van het bedrijf is elk jaar explosief gegroeid: van 75 megawatt in 2006, tot bijna 52 gigawatt in 2022. Binnen de solarbranche is Trina Solar een gemiddelde speler; het moet nog heel veel grote spelers voor zich dulden. Toch won het bedrijf in 2018 het prestigieuze Enterprise Award, een soort verkiezing voor meest succesvolle en veelbelovende bedrijf van China. Daarmee werd Trina Solar het eerste bedrijf uit de solarbranche die deze eer ten dele viel.
Trina Solar is leverancier van halffabricaten aan veel van de grotere spelers in solar. In veel panelen van andere merken, zitten dus Trina cellen. Je zou dus kunnen zeggen dat het huismerk van Trina Solar zonnepanelen, Trina zonnepanelen zelf zijn. Trina Solar is hofleverancier geweest van gigantische zonneparken over de hele wereld, inclusief heel innovatieve projecten zoals dobberende installaties of systemen die met de zon meedraaien. Dat verklaart ook de indrukwekkende hoeveelheden patenten die Trina Solar heeft: 800+. Deze technologische voorsprong hebben ze vertaald in 20 wereldrecords voor hoogste cel efficiëntie. Het bedrijf heeft zonnepanelen liggen in meer dan 100 landen.
De tests waar een Trina Solar zonnepaneel aan moet voldoen
Waar Trina vooral om bekend staat, is de kwaliteit van de producten die ze maken. Voor de panelen de fabriek verlaten, worden ze onderworpen aan zeer strenge tests.
De eerste test is met een camera waar paneel voor paneel wordt gezocht naar micro-scheuren in de cellen die later voor defecten kunnen zorgen in het product. Het allergrootste gedeelte van de panelen verdwijnt na de eerste test op een zorgvuldig ingepakte pellet die ervoor zorgt dat er geen schade kan ontstaan aan de panelen tijdens het vervoer.
Vervolgens worden steekproefsgewijs panelen weer uit de verpakking gehaald en onderworpen aan veel zorgvuldigere tests. De eerste is een druk test waarbij de panelen op verschillen plekken hard worden aangedrukt om te kijken of het paneel daar tegen kan. De testen moeten de natuur nabootsen, waarin het paneel wordt blootgesteld aan wind en sneeuw, bijvoorbeeld. In de tweede test wordt een zwaar voorwerp tegen het paneel aangeramd, in dit geval een medicijnbal aan een katrol. Ze kantelen het paneel, en laten de bal op verschillende plekken tegen het paneel aanstoten om de werkelijkheid zo goed mogelijk te imiteren.
Tot slot zijn er de HAS tests - highly accelerated stress tests - speciaal door Trina Solar zelf ontwikkeld (zeggen ze zelf). In deze test worden zonnepanelen kunstmatig versneld verouderd en blootgesteld aan extreme weersomstandigheden zoals deze zich over de hele wereld voor kunnen doen. Een goed voorbeeld is de kamer waarin hagel tegen een paneel wordt aangespoten. Tot slot wordt een infrarood test gedaan waarin wordt gekeken hoe een paneel reageert als hij de hele dag in de zon zou liggen.
Vermogens van Trina Solar panelen
Hoewel er wereldwijd heel veel soorten zonnepanelen van Trina Solar verkrijgbaar zijn, is de Nederlandse markt toegespitst op de licht afwijkende hoog vermogen panelen en voor een kleiner aandeel op de jumbo panelen.
De hoger vermogen Trina's
Trina Solar voeren zoals zo veel zonnepaneelmerken zwarte panelen en panelen met witte lijnen erin. Anno maart 2022 zijn dat respectievelijk 395 Wp en 400 Wp vermogen panelen. De 395 Wp panelen zijn helemaal zwart, bij de 400 Wp panelen zijn de rand en de cellen van het paneel zwart, maar de tedlar niet. Hierdoor zie je een raster in het paneel lopen. De witte tedlar zorgt ervoor dat er meer vermogen uit de cellen gehaald kan worden. De tedlar is het achterscherm waar de cellen op geplakt zitten. Doordat deze wit is, blijft het paneel koeler. Hoe koeler de bedrijfstemperatuur van de cellen, des te hoger de productie. Er zit feitelijk geen verschil tussen de cellen van de 395 Wp panelen en de 400 Wp panelen. Alleen de witte tedlar veroorzaakt het verschil in opbrengst.
De jumbo's
De Trina Solar jumbo panelen zijn 2,10 lang en meer dan een meter breed. Ze lijken heel erg op de jumbo’s van DMEGC. Deze panelen zijn 450 Wp. Wij bieden deze panelen alleen aan als we ook andere Trina Solar zonnepanelen aanbieden voor hetzelfde project. De panelen moeten uit Luxemburg komen en dat is onhandig qua planning. We houden er daarnaast ook rekening mee dat de panelen het dak nog op moeten. Met deze afmetingen til je ze niet zomaar elk dak op. Vaak eindigen dit soort panelen op een plat dak en worden ze met een lift omhoog gebracht, ook al laten we die keus aan de installateur.
Montagemateriaal en zonnepanelen
De Trina Solar panelen die wij gebruiken hebben zeer uitzonderlijke afmetingen waardoor het nodig is om speciale maten montagemateriaal te gebruiken. Gelukkig anticiperen de montagemateriaal fabrikanten hier goed op. De producten zijn gewoon te bestellen bij de groothandel voor ons. Wij gebruiken overwegend producten van Van der Valk of Esdec. Voor de Trina Solar zonnepanelen kunnen beide systemen goed gebruikt worden. Voor de jumbo panelen op plat dak kan alleen Van der Valk gebruikt worden.
Bij schuine daken wordt de kleur van de klemmetjes meestal aangeboden in de kleur van de lijst van de panelen. Gezien de hoog-vermogen Trina panelen beide zwarte lijsten hebben, zal de voorkeur altijd zijn om met zwart montagemateriaal te installeren. Bij platte daken bieden adviseurs dat zelden aan, behalve als klanten daar zelf om vragen. Het komt dus zeker voor dat er zilveren klemmetjes gebruikt worden op zwarte lijsten. De zwarte klemmetjes zijn duurder en worden daarom zelden of nooit gebruikt op platte daken. Vanaf de grond is namelijk niet te zien of er überhaupt panelen op het dak liggen, laat staan welke kleur de klemmetjes zijn.
Comentarios