Triplesol biedt sinds kort warmtepompen aan. Hoewel koel- en warmtetechniek niet onder de elektrotechniek rubriek valt, vallen warmtepompen wel onder de duurzaamheid paraplu. Dat is ook de reden waarom we begonnen zijn deze aan te bieden. Wij installeren de warmtepompen met een gediplomeerde partner die al veel ervaring heeft en net als Triplesol 10 jaar bestaat. Wij blijven uiteraard altijd het aanspreekpunt als er iets is én zijn eindverantwoordelijk voor alle garanties.
Je hebt ruwweg drie soorten warmtepompen:
Lucht – lucht
Lucht – water
WKO (warmte koude opslag)
Lucht-lucht warmtepompen
Lucht – lucht is een omgekeerde airco. Wij kunnen die aanbieden (net als een airco overigens), maar dit is niet een duurzame oplossing voor verwarming. Bovendien is de besparing die je met lucht – lucht verwarmen maakt ten overstaan van bijvoorbeeld een cv, nihil.
WKO
Bij een WKO wordt warmte en kou in de bodem opgeslagen. Daarvoor dienen diepe putten te worden gegraven. Dit is hoog-specialistisch werk met zwaar gereedschap. Triplesol biedt dit niet aan. Het plaatsen van WKO’s wordt nog wel eens gedaan voor utiliteitsbouw. Bij particulieren zie je het eigenlijk nooit.
Binnen lucht water heb je twee technieken: de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. Daarover lees je hieronder meer.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
Verschillende vermogens, diverse behoeften
Onze warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens om te voldoen aan de unieke behoeften van verschillende huishoudens. Of je nu in een klein appartement, een rijtjeshuis of een ruime villa woont, we hebben een warmtepomp die perfect past bij de grootte en de warmtebehoefte van jouw woning. Bovendien bieden we maatwerkoplossingen voor situaties waarin extra aandacht nodig is. Dat doen we door gebruik te maken van de meest actuele rekentool waarin belangrijke variabelen zoals isolatie, gasverbruik, watergebruik, woninginhoud en beglazing worden ingecalculeerd.
Zonnepanelen en warmtepompen
Zolang salderen bestaat, is de combinatie van zonnepanelen en warmtepompen een gouden. Als je de ruimte hebt op het dak om je nieuwe (door de warmtepomp verhoogde) verbruik met zonnepanelen af te dekken, dan is het mogelijk om je huis zelfs gratis te verwarmen; misschien zelfs koelen. Echter, zodra salderen verdwijnt, vervallen we wel weer in het oude probleem dat je warmtepomp om stroom vraagt op momenten dat het niet zonnig is, namelijk ’s avonds en in de winter.
Het belang van woningisolatie
Een goede woningisolatie is essentieel voor een optimaal rendement van je warmtepomp. Goede isolatie helpt warmteverlies te minimaliseren, waardoor je warmtepomp minder energie verbruikt en je dus geld bespaart op je energierekening. Bij Triplesol kunnen we je adviseren over sommige isolatie-oplossingen voor jouw huis, zodat je het maximale uit je warmtepomp kunt halen. Houd er wel rekening mee dat we zelf geen isolatie plaatsen.
Denk aan geluid!
Vanuit de overheid zijn strenge eisen opgesteld over geluidsoverlast van warmtepompen. Als deze tot op de letter zouden worden nageleefd, zou het voor de meeste rijtjeswoningen niet mogelijk zijn om een warmtepomp te plaatsen. Treedt daarom in overleg met de buren en vraag hen toestemming voor de plaatsing, als jouw warmtepomp de geluidsnorm gaat overschrijden.
Subsidies warmtepomp
In Nederland kun je subsidie aanvragen voor warmtepompen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er is een budget vastgesteld voor de subsidie. Als er te veel aanvragen voor komen, en het budget wordt uitgeput, dan worden nieuwe aanvragen niet meer toegekend. De subsidie varieert van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De aanvraag voor de subsidie wordt online gedaan met documenten die je van ons krijgt.
De investering terugverdienen
De manier waarop je terugverdient is doordat 1 kWh in een warmtepomp ongeveer net zoveel warmte op gaat leveren als 1 m3 gas, terwijl 1 kWh veel goedkoper is dan 1 m3 gas. Hierbij is de all-electric warmtepomp wel een aardig stuk efficiënter dan de hybride warmtepomp.
Hieronder lees je over de all-electric en de hybride warmtepomp: de twee warmtepompen die Triplesol aanbiedt. Er bestaat ook nog zoiets als een all-electric ready warmtepomp. Deze verkopen wij ook. Dat is een hybride warmtepomp die later kan dienen als een all-electric warmtepomp.
Hybride warmtepompen: voor elk Hollands huis een warmtepomp
De hybride warmtepomp is de meest toegankelijke van alle warmtepompen in veel opzichten. In het kader van “Van het gas af” begrijpen we de groeiende vraag naar duurzame verwarmingsopties voor woningen. Daarom bieden we hybride warmtepompen aan als een slimme en milieuvriendelijke keuze voor verwarming en eventueel de warmwatervoorziening (al hebben de meeste hybride pompen deze laatste optie niet). Hieronder leggen we uit hoe hybride warmtepompen werken, welke voordelen ze bieden en wat je kunt verwachten qua kosten.
Hoe werken hybride warmtepompen?
Het woord hybride wil in dit geval zeggen dat de gasketel gewoon blijft hangen en samen met de warmtepomp het huis gaat verwarmen. Hybride warmtepompen combineren daarmee de kracht van hernieuwbare energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen) met de betrouwbaarheid van een traditionele cv-ketel. Ze halen warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen en zijn op elke bestaande cv systeem toepasbaar. Wanneer de buitentemperatuur te laag is voor de warmtepomp om efficiënt te werken, schakelt het systeem automatisch over naar de cv-ketel. Dit zorgt voor een naadloze en betrouwbare verwarming, ongeacht de weersomstandigheden – mét een aangenaam binnenklimaat niet te vergeten. Denk er wel aan dat er ook een kwaliteitsverschil zit in hybride warmtepompen. Dat heeft voor een deel ook te maken met het soort koelvloeistof dat wordt gebruikt in de compressor. R290 is een milieubewuste optie en gaat langer mee. R32 is dat niet.
Voordelen van hybride warmtepompen
Een van de belangrijkste voordelen van hybride warmtepompen is hun flexibiliteit en betrouwbaarheid. Doordat ze kunnen overschakelen naar de cv-ketel bij koud weer, hoef je je geen zorgen te maken over tekorten aan warmte. Bovendien kunnen hybride warmtepompen aanzienlijk besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot verminderen, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor het milieu. Daarnaast is het een investering in de woning dat zich ook zeker terugverdient. Een hybride warmtepomp werkt net als de cv in de zin dat je aan je cv-systeem niets of weinig hoeft aan te passen om hem werkend te krijgen.
Wat zijn de kosten?
Tussen de 4 en de 7 duizend euro ongeveer. De terugverdientijd is rond de 4-7 jaar. De kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, de omvang van je huis, de staat van isolatie en eventuele aanpassingen aan je huidige verwarmingssysteem. Hoewel de initiële investering stevig is, worden de kosten gecompenseerd door de lagere energierekening en mogelijke subsidies. Op de lange termijn kan een hybride warmtepomp dus een slimme investering zijn in je huis én voor het milieu.
All-electric warmtepompen: De duurzame toekomst van verwarming
Hoe werken all-electric warmtepompen?
All-electric warmtepompen worden hoofdzakelijk toegepast bij moderne woningen met uitstekende isolatie en moderne verwarmingselementen. Dit gebeurt net als bij de hybride warmtepomp doormiddel van een ingenieus proces dat warmte uit de buitenlucht haalt en onder hoge druk door een warmtewisselaar pompt. Vervolgens wordt de gewonnen warmte als warm water in je gedistribueerd huis via vloerverwarming of radiatoren. Het resultaat? Efficiënte en comfortabele verwarming, het hele jaar door. Bij moderne warmtepompen zoals wij die toepassen, wordt de warmte onttrokken aan de buitenlucht en komt deze doorgaans terecht in de vloerverwarming.
Wat zijn de voordelen van hybride warmtepompen?
All-electric warmtepompen zijn volledig duurzaam en veroorzaken geen CO2-uitstoot, terwijl hybride warmtepompen nog steeds afhankelijk zijn van gasverbruik. Je hebt bij all-electric geen cv meer. Doordat all-electric warmtepompen geen gas verbruiken, kunnen ze leiden tot aanzienlijk hogere besparingen op de energierekening op lange termijn, dan een hybride warmtepomp. Hybride warmtepompen zullen nog steeds gas verbruiken, wat kan resulteren in hogere energiekosten. Met een all-electric warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van gasaansluitingen en fluctuerende gasprijzen, wat zorgt voor een stabielere energievoorziening en minder kwetsbaarheid voor toekomstige prijsstijgingen. Daarnaast hebben all-electric warmtepompen over het algemeen minder onderhoud nodig dan hybride systemen, omdat ze geen bewegende delen hebben zoals een cv-ketel.
Wat zijn de kosten?
Tussen de 11 en de 13 duizend euro ongeveer. De terugverdientijd is rond de 6-10 jaar. De kosten voor de installatie van een all-electric warmtepomp variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, de omvang van je huis, de staat van isolatie en eventuele aanpassingen aan je huidige verwarmingssysteem. Hoewel de initiële investering wat hoger kan zijn dan bij hybride systemen, worden de kosten door de lagere energierekening goedgemaakt. Een modern huishouden vraagt simpelweg om een all-electric systeem.
Ontvang persoonlijk advies
Ben je geïnteresseerd in het installeren van een hybride of all-electric warmtepomp en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw huis? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. Ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor een duurzame en comfortabele verwarming van je huis. We bieden ook uitgebreide informatie over mogelijke subsidies, financieringsmogelijkheden en onderhoudsprogramma's om de overstap naar een warmtepomp zo eenvoudig en voordelig mogelijk te maken. Met Triplesol maak je een stap naar een duurzame toekomst, zonder in te leveren op comfort en kwaliteit.
Comments