27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Een slechte euro-dollar wisselkoers in combinatie met importheffingen dreven de PV-prijzen in 2015 flink op. Daarnaast kan het aanbod van de Europese zonnepaneelfabrikant de vraag nauwelijks bijbenen, met schaarste als gevolg.

De prijzen van Aziatische zonnepanelen zijn sinds het begin van 2015 alleen maar toegenomen. Europese paneelfabrikanten hadden een tweeledige ervaring. Het ondersegment steeg iets in prijs en de overige sectoren daalden iets. Hierdoor bleven de Europese prijzen gemiddeld hetzelfde. De ontwikkeling van de paneelopbrengst ging echter wel in onverminderd tempo door. 260-270 Wp panelen zijn nu de standaard voor 60-cellige panelen. De hoogrendementstechnologie van alternatieve celtechniek gaat ook verder, ook al zullen de kosten daarvan voor de eindgebruiker voorlopig ruim boven gemiddeld blijven.

De beperkingen van de Europese Commisie met de aanhangige douanecontroles hebben ertoe geleid dat alleen de duurdere zonnepanelen uit China en Taiwan naar de Europese markten verscheept worden. De minimum importprijzen zorgen ervoor dat zelfs een ontspanning van de eurokoers de moduleprijzen niet onder druk zet. De prijs p/Wp is ook in 2015 allerminst stabiel. Bij het realiseren van grote projecten moet rekening worden gehouden met stijgende prijzen om de verhoogde kosten van projectrealisatie te voorkomen.

Natuurlijk kan er ook gekozen worden voor een Europese aanbieder van zonnepanelen. Deze zijn niet alleen duurder omdat ze met Europese handen worden vervaardigd boven dure grond, maar ook omdat de productiefaciliteiten hier een stuk kleiner zijn dan in het Verre Oosten. Het gevolg is minder panelen die tegen een hogere prijs verkocht worden.

De minimum importprijzen maatregel loopt op 7 december 2015 op z’n eind. De Europese vereniging Prosun wil alles er aan doen om dit te voorkomen. Zo hebben ze een nieuwe klacht ingediend bij de Commissie tegen Chinese fabrikanten. De vereniging vraagt om een overgangsregeling die een enorme prijsdaling in PV moet stoppen. Echter, branchevereniging European Photovoltaic Industry Association stelde eerder al vast dat protectionistische maatregelen als  minimum importprijzen de Europese PV-markt meer schaden dan baten. Het adviseerde daarom de markttoegang voor Aziatische producenten weer te ontsluiten. Of dit een invloed zal hebben op de Commissie valt te bezien.