27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

PVT Zonnepanelen

 

PVT zonnepanelen is hybride techniek en ontleend zijn naam aan de afkorting voor photovoltaic thermic. De techniek erachter is nog vrij nieuw, maar begint al meer aandacht te krijgen in vaktijdschriften en op beurzen. Ook Nederlandse partijen als SolarTech roeren zich op deze markt.

Er zijn verschillende vormen van PVT zonnepanelen, maar door de bank genomen bestaan deze uit een warmte vangende onderlaag en een stroom producerende bovenlaag. Een PVT-paneel wordt op dezelfde manier geplaatst als zonnepanelen; er komt alleen een extra aansluiting voor het watercircuit. Sommige systemen laten het zelfs toe gelegde, willekeurige zonnepanelen te up-graden tot PVT-panelen.

De opbrengsten van een PVT-paneel zijn indrukwekkend te noemen. Sommige aanbieders beloven een thermisch rendement tot 800 kWh per paneel. De panelen zijn niet van de naastgelegen zonnepanelen te onderscheiden en zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. Door koeling van het PV-oppervlak en het wegsmelten van sneeuw is de toename van de stroomproductie 5% hoger dan bij een normaal zonnepaneel.

Een belangrijke aanbieder van PVT-panelen op dit moment is het Franse DualSun. Zij maakten op de Solarsolutions beurs van 2016 een goede indruk met hun panelen. Ze hebben hun producten uitgebreid laten testen, onder anderen door het TÜV Rheinland lab op extreme temperaturen, versnelde veroudering en harde klappen.