27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Terugleveren Zonnepanelen

Terugleveren zonnepanelen bestaat uit 2 fasen. De 1ste fase heet salderen en de 2de fase wordt ook wel ‘invoeden’ genoemd. In de praktijk zal uw huishouden niet invoeden. 

Salderen zonnepanelen

Salderen is kortgezegd het tegen elkaar wegstrepen van de door u opgewekte stroom met de stroom die u afneemt van het lichtnet. Salderen is altijd mogelijk, ongeacht wie uw energieleverancier of netbeheerder is.

Ontvang een gratis adviesrapport 

Om te salderen hebt u een smartmeter nodig of een draaischijfmeter. Hebt u geen van de twee, dan zult u een smartmeter moeten aanvragen bij uw netbeheerder. Sommige draaischijfmeters kunnen niet terugdraaien op het moment dat u energie opwekt; deze moeten dan ook vervangen worden door een smartmeter. De installateur weet hier alles over!

Terugleveren zonnepanelen

Zowel uw energieleverancier als netbeheerder moet op de hoogte worden gebracht dat u gaat salderen. Hierover moet u zelf in contact treden met beiden want dit werkt het snelst. Bovendien behandelen veel energieleveranciers en netbeheerders geen aanvragen van derden. Wij kunnen u adviseren, alles voor u uitzoeken en u stap voor stap begeleiden bij uw aanvraagproces. Een e-mail waarin u schrijft dat u gaat terugleveren is voldoende voor uw energieleverancier om hiermee rekening te houden.

Verbruikt uw huishouden veel energie en wilt u uw hele dak vol leggen? Geen probleem. Een groot deel van de energieleveranciers staat al onbeperkte salderen toe of hanteert hoge limieten waar  een normaal huishouden niet snel aan komt. Als u ons vertelt wie uw energieleverancier is, kunnen wij u vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Invoeden zonnepanelen

Het heeft weinig zin om uw systeem ruimer op te zetten dan uw jaarlijkse energieverbruik. Over de extra geproduceerde energie krijgt u een uiterst lage vergoeding waardoor de investering in een duurdere omvormer en de aangeschafte panelen niet aanmerkelijk gerechtvaardigd kan worden in financieel opzicht.

Op deze regel geldt een uitzondering: als u stroom afneemt van Greenchoice, dan kunt u de eerste 1000 kWh die u teveel opwekt, en dus invoedt, tegen een vergoeding 'terugruilen' van 24 cent p. kWh

Independer is een goede website om de tarieven van de verschillende aanbieders voor terugleveren te bekijken.

Samengevat:

  • Terugleveren kent twee fasen: 1) Salderen; 2) Invoeden.
  • Salderen: Het tegen elkaar wegstrepen van wat u opwekt met wat u aan 'grijze stroom' afneemt.
  • Om te salderen moet u een aantal handelingen verrichten.
  • Invoeden levert doorgaans weinig op, tenzij u actief uw ecologische voetafdruk beoogt te versmallen.