19 Mei, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten Aansluiting op het lichtnetMPP-trackerBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Tigo optimizers

Wat Tigo optimizers met name interessant maakt is dat ze volledig compatibel zijn met alle omvormers, ook de goedkopere. Dat geldt voor SolarEdge niet. Het geeft Tigo optimizers een voordeel boven zijn gedoodverfde concurrent. Bij het uitzoeken naar de best passende offerte, is het daarom ook slim om Tigo mee te nemen in het proces.

Als een van de eerste presenteerde Tigo een duaalkastje: de Tigo Energy Dual Maximizer, oftewel de ES – (MM-2ES) waar twee optimizers voor twee panelen in zitten. Dat betekent dat deze ook relatief goedkoper is door het verminderde materiaal wat gebruikt wordt. Een Tigo wordt gewoon op het paneelframe gemonteerd, want ze zijn niet erg zwaar. Daarna worden de panelen simpelweg in de connectoren van het kastje geklikt. Uit het kastje loopt een draad naar het volgende kastje met daarin de stroom. Wat Tigo optimizers heel handig maken, is dat ze bij beschaduwing van één paneel niet meteen het paneel helemaal uitschakelen. Een handig trucje met voorgeprogrammeerde hardware in het systeem zorgt ervoor dat de stroom niet om een paneel heen wordt geleid, maar via een andere route verloopt.

De Tigo optimizers worden centraal aangestuurd door een MMU, ook wel Gateway genoemd. De MMU ziet alle optimizers en communiceert over de wifi met ze. Een belangrijk nadeel hieraan is dat wifi niet altijd even stabiel is en de optimizers bij snel wisselende omstandigheden achter kunnen gaan lopen op huidige weerssituaties. Daarnaast reageert een Tigo goed op moment dat er een probleem is met een paneel, maar zodra één van de Tigo optimizers niet werkt, ligt het hele systeem plat.

Vergelijk SMA omvormers  Offerte LG zonnepanelen