27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Warmteopslag

 

Minstens zo oud als warmtepompen zijn de WKO’s. WKO’s worden vaak voor grote complexen gebruikt als ziekenhuizen en sporthallen, maar zijn ook residentieel goed toe te passen. De prestaties van een WKO kunnen verbluffend zijn: 95% besparing op koeling en 40-50% op verwarming.

Er zijn twee verschillende manieren waarop de aarde gebruikt kan worden voor energieopslag. Als eerste is er het gebruik van energie uit natuurlijke energiebronnen die in de aarde aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan geisers in IJsland. Dit wordt geothermie genoemd. Geothermie maakt gebruik van warmte dat wel 5 á 6 kilometer onder de grond te vinden is.

De 2de manier is het gebruiken van WKO’s. Bij WKO’s wordt de warmte of koelte van grondwater gebruikt om een pand te verwarmen of te verkoelen. Deze maken gebruik van de aarde om warmte op te slaan in de zomer en deze weer op te roepen in de winter, als het koud is. De toepassing van deze twee systemen is zeer afhankelijk van de situatie en wetgeving in het desbetreffende gebied.

WKO’s zijn wel afhankelijk van een ding en dat is water. Water kan uit de bodem worden betrokken als de zandlagen in de ondergrond dat toelaten, maar kan ook in een gesloten systeem worden rondgepompt zonder gebruik te maken van bodemwater. Hiervoor kan een ondergronds waterreservoir aangelegd worden. Dit is nogal een ingrijpende oplossing omdat deze met speciale folie moet worden afgewerkt op een diepte van ongeveer 5 meter. De grote van deze reservoirs is afhankelijk van de energiebehoefte, maar aan de grootte van een Olympisch zwembad moet vaak wel gedacht worden.

Een WKO heeft als besturing een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat wat wordt opgevraagd op de juiste plek komt, maar ook wat niet meer nodig is weer terug de grond in gaat. De meeste WKO’s maken ook gebruik van warmtepompen. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte uit de grond op niveau wordt gebracht om het pand te verwarmen. Een warmtepomp kan ongeveer 75% van de energiebehoefte uit grondwater halen. Om kou uit het grondwater te halen, hoeft er niet een speciale pomp aangebracht te worden. Voor koudelevering staat de warmtepomp gewoon uit.