27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Warmtepompen

 

De belangstelling in zonnepanelen heeft ook weer andere duurzame producten voor het voetlicht geschoven. Zo werd warmtepomptechniek al in 1948 uitgevonden, maar zien we de belangstelling voor dit product de laatste tijd weer groeien.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte opwekt uit een bepaalde warmtebron en deze transporteert naar een zogenaamde heat sink. Warmtepompen zijn ontwikkeld om thermische energie in de tegengestelde richting te drijven van waar het vandaan komt, door warmte te absorberen uit een koude ruimte en het af te geven op een warmere plek. Een warmtepomp heeft wel wat elektrisch vermogen nodig om de warmte te kunnen transporteren.

 

De meest bekende warmtepompen zijn vriezers en koelkasten, maar doorgaans wordt met een warmtepomp een HVAC (heating, ventilating and air conditioning) systeem bedoeld. Zoals de naam suggereert is dit een veelomvattend systeem dat warmte in een pand managet. Warmte wordt uit koelere buitenlucht gehaald, uit de bodem of uit grondwater. Wanneer het systeem wordt gebruikt om te verwarmen werkt het in principe net als een koelkast, maar in plaats van de warmte uit te stoten in de omliggende ruimte, wordt het naar binnen toe geprojecteerd.

Bij HVAC systemen wordt met warmtepomp doorgaans een vapor-compression refrigeration module bedoeld. In warmtepompen zit een verdamper, een condenser en een compressor die door elektriciteit worden aangedreven. In verbinding hiertussen lopen lange pijpen met daarin vloeistof. Warmtepompen maken gebruik van een inerte gas om warmte te absorberen. Wordt de stof verwarmd, dan verdampt het. Koelt de stof, dan geeft het zijn warmte weer af. Dit proces wordt geoptimaliseerd voor een hogere efficiëntie in beide richtingen van het thermische energieverloop.

Warmtepompen worden toegepast voor verwarming omdat er minder dure energie nodig is dan bijvoorbeeld een cv om ze aan te drijven. De meeste warmte komt uit de buitenlucht en alleen een fractie komt uit elektriciteit. Elektrische warmtepompen kunnen de warmte die getransporteerd wordt drie of vier keer groter maken dan het elektrische vermogen dat gebruikt wordt om het op te wekken.

De kosten van een warmtepomp lopen nogal uiteen en zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van wat voor warmtebron u kiest voor uw systeem. Daarnaast moeten ook de boiler en de radiators vervangen worden. U hebt een hybride hr-warmtepomp combiketel nodig en deze kosten € 5.000,- tot € 7.000,-. Een systeem met de buitenlucht of de bodem als warmtebron kost tussen de € 22.000,- en € 25.000,-. Een systeem met grondwater als warmtebron kost ongeveer € 40.000,-.