27 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunnefilm techniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Meeneembare zonnepanelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten Aansluiting op het lichtnetMPP-trackerBeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Zonnepanelen

U hebt voor zonnepanelen niet eens zon nodig, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Ook op bewolkte dagen wekken panelen genoeg energie op!

Een zonnepaneel bestaat uit een behuizing met daarin zonnecellen. Op het paneel bevinden zich 2 lagen silicium ('vuursteen', dat bijvoorbeeld ook voor de productie van computerchips wordt gebruikt). Door instraling van licht wordt de bovenste laag van het paneel positief geladen ten opzichte van de onderste laag. Hiertussen gaat een elektrische stroom lopen. Zonnecellen worden ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. 'Foto' is afgeleid van het Oudgriekse 'photos', wat licht betekent en Volt is natuurlijk de eenheid van elektrische spanning. Een ander woord voor zonnestroominstallatie is dan ook PV-systeem.

De wijze waarop het materiaal silicium wordt verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn 3 paneelsoorten:

  1. MonokristallijnZonnepanelen: Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben een iets beter rendement vergeleken met polykristallijne panelen, maar ze zijn wel iets duurder. Vooral als u beperkte ruimte hebt zijn deze panelen de beste keuze.
  2. Polykristallijn: De polykristallijne zonnepanelen zijn iets gunstiger geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze. Polykristallijne panelen hebben een meer blauwige gloed.Zonnepanelen
  3. Amorf: In een dunne filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. De amorfe zonnepanelen geven het laagste rendement van de 3. Amorf is steeds populairder aan het worden en kan voor schaduwrijke omstandigheden de ideale oplossing bieden. Andere namen voor amorfe panelen zijn dunne filmpanelen en CIS panelen.

 

​Heel erg veel maakt uw paneel keuze niet uit. In de regel geldt dat polykristallijne panelen iets meer oppervlak nodig hebben dan monokristallijne panelen om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. Hier staat tegenover dat polyktristallijne panelen wel beter functioneren bij 'diffuus licht' - wanneer er sprake is van veel bewolking of enige beschaduwing. Zo kan het zijn dat een polykristallijne paneel meer oplevert in bepaalde situaties dan een monokristallijne paneel. Wij adviseren u hier graag over! 

De elektriciteit dat wordt opgewekt in de zonnepanelen kan niet direct aan het lichtnet geleverd worden. U hebt daarvoor een omvormer nodig.

Dus: 

  • Zonnepanelen gebruiken licht en zetten dit om in elektriciteit.
  • Er zijn drie soorten zonnepanelen.
  • Welke soort zonnepaneel wordt gekozen kan gevolgen hebben voor de opbrengst van het systeem.

 

Interesse in dit onderwerp? Zie ook de Begrippenlijst en de Veelgestelde Vragen voor uitgebreide uitleg over een PV-systeem!

Vergelijk AEG zonnepanelen     Prijzen AEG zonnepanelen     Offerte AEG zonnepalenen