28 Juni, 2022
Triplesol

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

De toekomst voor zonnepanelen zal grotendeels gekenmerkt worden door de wetgeving die op dat moment geldt omtrent teruglevering. Verder zal de solarbranche een toegespitstere markt worden met voor elk pand een maatwerkoplossing. De belangrijkste ontwikkelingen in 2015 zullen waarschijnlijk over de jaren worden uitgewerkt.

Met die kennis hebben de grote omvormermerken zich toegelegd op hybride-omvormers. Hybride-omvormers moeten steeds slimmer worden. Ze moeten het weerbericht ophalen en apparaten in het huishouden aansturen op basis van slimme afwegingen en calculaties. Dit is echter pas een tussenstap op het uiteindelijke doel om van het elektriciteitsnet volledig onafhankelijk te geraken in de vorm van een autonoom systeem. De kunst gaat worden om deze techniek betaalbaar te maken. Accu’s zijn duur en slijten vlug bij intensief gebruik. In dat opzicht is de omvormerfabrikant meer afhankelijk van batterij-ontwikkelaars dan van zonnepaneeltechnologie.

 

Voor mono- en polykristallijne techniek is de kans groot dat deze in de toekomst frameloze, lichtere modulevarianten met een smaller frame zal opleveren. Natuurlijk is de opbrengst ook van belang. Op dat vlak zien wij bij monokristallijne panelen de meeste ontwikkeling. Heterojunctie cellen in Panasonics en Silevo’s, N-Typ-cellen bij LG, of interdigitated backside en double sided buried contact zonnecellen van BenQ en SunPower, gaan waarschijnlijk op een gegeven moment een efficiëntie en prijs slag maken. Vanaf dat moment zullen de panelen van de standaard 260-270 Wp naar een standaard van 330 Wp gaan. Hybride technieken met bijvoorbeeld perovskiet zullen voorlopig nog op zich laten wachten – die techniek staat in zijn kinderschoenen.

Montagemateriaal is nu vooral gericht op een zo solide mogelijke oplossing voor elk dak. In esthetisch opzicht lijkt BIPV de beste kaarten in handen te hebben. De prijzen hiervoor zijn echter nu ruim het viervoudige van normaal montagemateriaal. Op dat punt wringt de schoen ernstig met het budgetkarakter van de zonnepanelenmarkt. In dakpannen geïntegreerde zonnecellen gaat onze tijd wel duren.

Optimizers, micro-omvormers en dunnefilm techniek moeten ervoor zorgen dat elk huishouden een zonnepaneelinstallatie kan nemen. De uitgebreide toepasbaarheid van deze technieken maakt het mogelijk in schaduwrijke situaties en op verschillende dakoppervlakken toch panelen te plaatsen. Heel veel ontwikkelingen zullen er echter op dit gebied niet volgen, gezien de hoge efficiëntie die er al is. Wat natuurlijk wel kan is dat de prijzen ietsje omlaag gaan.