Bij het kopen van een zonnepaneelinstallatie trekken de zonnepanelen zelf de meeste belangstelling. In onze beleving is dat best gek. Zonnepanelen zijn namelijk zeker belangrijk, maar er zijn nog veel belangrijkere zaken: het installatiebedrijf dat de klus uitvoert, het soort omvormersysteem dat je kiest of de technische aansluiting, bijvoorbeeld. Deze zaken bespreken we verder elders op onze website. Hier focussen wij ons op de zonnepanelen.
Op deze pagina lees je over:
Waar je op moet letten bij het uitkiezen van zonnepanelen
Vaak krijgen we de vraag wat nu de beste zonnepanelen zijn. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. In één opzicht kunnen we het wel makkelijk maken: je kunt geen verkeerde keuze maken. Je zult altijd heel veel plezier hebben van de zonnepanelen want deze zijn praktisch onverwoestbaar en overtreffen meestal de verwachtingen qua productie.
Voor mensen die toch wat hulp willen en er op een systematische manier over willen nadenken, hebben wij zes punten op een rijtje gezet waar je op kunt letten bij het uitkiezen van de zonnepanelen.
Het vermogen van zonnepanelen
Als de omvormer het brein is van het lichaam, dan zijn de zonnepanelen de spieren. De zonnepanelen worden ook uitgedrukt in vermogen. Net als spieren, meten we dus de kracht van zonnepanelen. De eenheid van vermogen waar de kracht van zonnepanelen in wordt uitgedrukt, is het aantal Wp’s. Een paneel met een lager aantal Wp zal minder opwekken dan een paneel met een hoger aantal. Wp wil namelijk zeggen aantal Watt productie per 1000 Watt instraling per m2 bij STC - standard test conditions. Kortgezegd: hoe hoger het aantal Wp, des te meer opbrengst.
Er wordt niet gesjoemeld met het aantal Wp. Als het op de verpakking staat, kun je er ook vanuit gaan dat het geleverd wordt. Vaak is een paneel zelfs een hoger Wp vermogen dan er op de verpakking staat. Een 450 Wp paneel, bijvoorbeeld, is tenminste 450 Wp, maar het kan ook meer zijn. Dat noemen we positieve tolerantie. Een fabrikant zal oppassen dat er niet te veel tolerantie in zijn paneel zit. Is dat wel zo, dan gaat namelijk de omvormer kapot. Daarnaast kan een fabrikant een hoger vermogen paneel ook als zodanig verkopen. Productiegroepen kunnen gescheiden worden in bijvoorbeeld panelen die minimaal 370 Wp zijn en panelen die 375 Wp zijn.
De afmetingen
Panelen hebben doorgaans afmetingen die erg op elkaar lijken, maar kleine verschillen kunnen een grote impact hebben op je dak. Normaliter kijkt een adviseur naar het dak en maakt op basis daarvan een aanbieding. In die zin hoef je als consument niet echt na te denken. Adviseurs zijn echter beperkt tot de producten die zich in het assortiment bevinden. De beste adviseur zal met de meest creatieve oplossing komen om het mooiste legplan aan te bieden of het legplan met de hoogste opbrengst. Vaak gaan die twee zaken samen, maar niet altijd. Wat je in ieder geval niet moet doen is je laten meeslepen door de verleiding van hoog vermogen panelen. Hoog vermogen panelen zijn meestal ook simpelweg grotere panelen. Grotere panelen zijn onhandiger kwa legplan. Vaak kom je beroerd met de maten. Kies daarom alleen voor hoog vermogen panelen als dit de optimale benutting van het dak inhoudt.
Uiterlijk van zonnepanelen
Op schuine daken willen mensen doorgaans zwarte panelen. Op platte daken maakt de kleur ze meestal niet uit. Daar komen vaak zilver gerande panelen met blauwe cellen als gevolg. De zilver gerande panelen worden doorgaans minder mooi gevonden, maar zijn daarentegen vaak iets goedkoper en hebben zelfs een hoger vermogen in sommige gevallen. Kwa garantie of prestatie zit er meestal geen verschil tussen. Bij zwarte panelen wordt meestal ook zwart montagemateriaal geleverd. Bij zilver gerande panelen wordt doorgaans aluminiumkleurig montagemateriaal geleverd. Dat je op schuine daken een zwart geheel krijgt wordt doorgaans als fraaier ervaren door de meeste mensen.
Garanties op zonnepanelen
Bijna alle panelen hebben standaard 25 jaar vermogensgarantie. Vermogensgarantie wil zeggen dat het paneel een bepaald vermogen moet hebben na een bepaalde tijd. Als het dat niet heeft, beloven de meeste fabrikanten een vergoeding. Het probleem met deze garantie is dat je moet kunnen aantonen dat het paneel dit vermogen niet haalt. Dat is ongelooflijk mogelijk. Je zou dat paneel dan moeten demonteren en onderwerpen aan een wetenschappelijke test waarbij het vermogen van een paneel wordt vastgesteld onder test omstandigheden. Dit experiment kost vaak vele malen meer dan een vergoeding van een fabrikant zou opleveren. Sterker nog, er moet ook worden aangetoond dat het slechter functioneren niet wordt veroorzaakt door een defect. Een defect aan een paneel wordt namelijk niet gedekt door vermogensgarantie.
De enige garantie waar je daadwerkelijk iets aan hebt, is de productgarantie. Productgarantie bij de meeste fabrikanten garandeert dat een product defect vrij blijft bij normaal gebruik. Als een product defecten heeft, kan een fabrikant kiezen om het product te laten vervangen of een vergoeding te geven. Dat is bij elke fabrikant anders en zal ook van de situatie afhangen. De meeste productgaranties zijn tussen 10 en 15 jaar. Je hebt uitschieters naar boven toe. Deze lopen op tot 25 jaar. Uiteraard is er een positief verband tussen hoge garanties en hoge prijzen. Het zijn namelijk de eersterangs panelen die de meeste garantie bieden; meestal zijn deze ook van sterke merken.
Merken zonnepanelen
Als je een aanbieding hebt voor zonnepanelen, moet je jezelf afvragen wat voor fabrikant er achter de producten zit die worden aangeboden. Wat is, in andere woorden, de garantiewaardigheid van een fabrikant? Zonnepaneelfabrikanten kun je ruwweg onderverdelen in drie groepen. Je hebt het neusje van de zalm: Panasonic, LG en Sunpower, bijvoorbeeld. Deze fabrikanten hebben hun eigen R&D en produceren zonnepanelen in eigen fabrieken of zitten er dicht bovenop bij fabrieken waar ze de productie inkopen. De tweede groep zijn merken als München Solar of First Choice Solar. Deze merken hebben een Europees kantoor, maar kopen al hun productie in bij verschillende fabrieken uit het Verre Oosten. De producten zijn verder goed, maar het Europese fineer is flinterdun. Vaak zijn de garanties iets beter op deze producten.
De Chinese fabrikanten
De derde groep zijn de grote Chinese fabrikanten zoals Trina Solar, JA Solar en Jinko. Dit zijn gigantische ondernemingen met onvoorstelbare hoge producties. Omdat het Chinese merken zijn – en Chinese producten niet de beste reputatie hebben – bekruipt de meeste mensen een onaangenaam gevoel bij Chinese zonnepanelen. Dat is nergens voor nodig. Deze producten zijn uitstekend en je kunt er vanuit gaan dat een Chinees merk ook een uitstekende keuze is.
Buiten deze drie groepen zijn er natuurlijk ook andere zonnepaneelfabrikanten, maar de vraag is of zij er echt toe doen in de Nederlands markt. Wij wagen het daaraan te twijfelen doordat wij ze nauwelijks tegenkomen.
Servicegarantie en productgarantie
Tijdens de servicegarantie nemen wij de verantwoordelijkheid om een garantie-issue met een omvormerfabrikant te bemiddelen. Zonnepanelen gaan zelden kapot, maar als ze toch kapotgaan, wil je wel geholpen worden. Voor Chinese fabrikanten is een Nederlander met een kapot paneel niet de energie waard om ze ook maar te woord te staan. De kans dat je nul op rekest krijgt, is zeker aanwezig. Al met al is het toch veel en veel goedkoper om een Chinees paneel niet vergoed te krijgen, dan een veel duurdere installatie te nemen van bijvoorbeeld Sunpower, waar je wel netjes wordt geholpen als je toch een keer een probleem hebt. Daarvoor is de zeldzaamheid van storingen bij Chinese panelen te groot.
De prijs van zonnepanelen
Veel mensen zijn blind voor de eerdergenoemde criteria, en kijken alleen maar naar de prijs. Triplesol probeert niet de goedkoopste te zijn, maar wel de beste oplossing te kunnen bieden. Dat is niet altijd de goedkoopste optie. Wij noemen de prijs als laatste punt, want alleen als de eerdere criteria goed zijn overwogen, moet dat worden afgezet tegen de prijs. Met andere woorden, we denken dat een wijze consument de beste zonnepanelen moet kiezen voor zijn situatie, tegen de beste prijs.
Als het kopen van zonnepanelen een zuiver financiële afweging is, kun je veel beter een Chinees merk kiezen. Als je kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebt staan, dan is een keus voor een fabrikant uit het hogere segment een logischere keuze. Wij helpen mensen van allerlei pluimage en weten inmiddels dat iedereen een andere afweging maakt: het is vaak niet eens aan de welvaart van een huishouden af te lezen of ze voor een basis of premium optie kiezen. Wij staan achter elk paneel dat wij aanbieden en het is onze stellige overtuiging dat het in Nederland niet mogelijk is om een verkeerde keuze te maken qua zonnepanelen. Het blijft altijd werken; daar kun je van op aan.
Technische omschrijving van zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit een behuizing met daarin zonnecellen. Op het paneel bevinden zich 2 lagen silicium ('vuursteen', dat bijvoorbeeld ook voor de productie van computerchips wordt gebruikt). Door instraling van licht wordt de bovenste laag van het paneel positief geladen ten opzichte van de onderste laag. Hiertussen gaat een elektrische stroom lopen. Zonnecellen worden ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. 'Foto' is afgeleid van het Oudgriekse 'photos', wat licht betekent en Volt is natuurlijk de eenheid van elektrische spanning. Een ander woord voor zonnestroominstallatie is dan ook PV-systeem.
De wijze waarop het materiaal silicium wordt verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn 3 paneelsoorten:
Monokristallijn
Het woord zegt het al: “mono” wilt zeggen uit één stuk. Het is een beetje het verschil tussen een solide balk, en spaanplaat. De cellen van een mono paneel is doorgaans egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben een iets beter rendement vergeleken met polykristallijne panelen, maar ze zijn wel iets duurder. Vooral als je beperkt ruimte hebt, zijn deze panelen de beste keuze. Moderne zonnepanelen zijn doorgaans allemaal monokristallijn.
Polykristallijn
De polykristallijne zonnepanelen zijn iets gunstiger geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze op gebied van prijs. Polykristallijne panelen hebben een meer blauwige gloed, maar kunnen evengoed in zwarte uitvoering worden gemaakt. Je ziet deze panelen steeds minder verkocht worden, omdat de vraag naar mono een stuk hoger is.
Dunnefilm
In een dunnefilmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. De amorfe zonnepanelen geven het laagste rendement van de 3. Andere namen voor amorfe panelen zijn dunne filmpanelen en CIS-panelen. Deze panelen zijn helaas nergens meer te koop. Het werd te duur om ze te produceren in relatie tot mono panelen.
Glas-glas en glas-folie zonnepanelen
Als er zonnepanelen worden aangeboden zonder dat er expliciet bij wordt gezegd dat het glas-glas panelen zijn, zijn het glas-folie panelen. Met andere woorden, het meest gebruikte en de traditionele zonnepanelen zijn glas-folie panelen.
Introductie glas-glas paneel
In de afgelopen paar jaren heeft de glas-glas zonnepaneel zijn opwachting gemaakt. Het grote verschil tussen het glas-glas paneel en het glas-folie paneel, is dat bij glas-glas de cellen tussen twee glasplaten inzitten, en bij glas-folie liggen de cellen tussen een glasplaat en folie in. Glas-glas panelen kunnen dan ook doorzichtig zijn. Ze zijn daarmee wel leuk om bijvoorbeeld te gebruiken in een carport of een serre, ook al wordt het wel donker dan daaronder. Dat is echter niet de reden waarom glas-glas panelen zijn ontwikkeld. Het idee was dat glas-glas veel sterker is dan glas-folie en bestand is tegen veel slechter weer; grote hagelblokken en zware windstoten, bijvoorbeeld.
Verschillen glas-glas en glas-folie
Fabrikanten geven ook hogere garanties op glas-glas panelen, ook al zijn die verschillen niet altijd even groot vergeleken met goede glas-folie panelen. Doorgaans hebben glas-glas panelen niet een hogere opbrengst dan glas-folie panelen maar ze zijn wel een stuk duurder. Egaal zwarte versies van glas-glas panelen zijn er ook bijna niet. Sinds de introductie van dit paneel ongeveer 5 jaar terug, heeft het nauwelijks een impact kunnen maken op de markt. Het is een niche product gebleven. De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk dat er geen wezenlijk verschil is in opbrengst tussen glas-glas en glas-folie panelen, en dat glas-glas panelen verder ook niet mooier zijn. De belangrijkste reden is echter dat normale glas-folie panelen ook zelden tot nooit stuk gaan. Er is in Nederland geen noodzaak voor een sterker paneel: normale panelen doen het hier prima.
コメント